Belföld

Tarlós: paródia a koronaékszer kétharmada

tarlos-istvan(2)(960x640).jpg (tarlós istván, )
tarlos-istvan(2)(960x640).jpg (tarlós istván, )

A főpolgármester szerint nehéz komolyan beszélni a Margitsziget közigazgatási besorolásáról szóló vasárnapi népszavazásról.

Tarlós István a tv2 Mokka című műsorában hétfőn úgy fogalmazott: “A demokrácia komoly dolog és nem érdemes paródiát csinálni belőle.” A 2 milliós fővárosban az egyik legnépszerűbb pihenő- és szórakozóhely mindig is a fővárosé volt, kész egy komplex fejlesztési terv, a parlament pedig döntött, hogy a gördülékeny lebonyolításért a hatósági hatásköröket is a fővároshoz rendeli. A véleménynyilvánító népszavazásnak semmi következménye nincs, a kerület csak három ideiglenes lakosnak “csinált egy nagy cirkuszt”, és “összerántott” egy ötfős választási bizottságot egész napra – tette hozzá.

Vasárnap a sziget három állandó lakosából ketten szavaztak, ők nem akartak a főváros közvetlen irányítása alá tartozni. A kerület az önkormányzati törvényből fakadó kötelezettségének tett eleget, amikor kiírta a népszavazást – hangsúlyozta a XIII. kerület sajtóreferense. A voksolás érvényes és eredményes volt, hiszen a szavazók több mint a fele részt vett a szavazáson, és mindkét szavazat azonos tartalmú volt.

A főpolgármester ennek kapcsán emlékeztetett rá, hogy az egyik lakó egyáltalán nem is foglalkozott a kérdéssel, egy édesanya és gyermeke pedig a XIII. kerülethez tartozás mellett foglalt állást, amit néhány helyen úgy interpretálnak, mint minden idők legsikeresebb népszavazását, 66 százalékos részvétellel és egyhangú döntéssel. Tarlós sem erre, sem arra nem reagált érdemben, hogy Tóth József (MSZP), a XIII. kerület polgármestere “földmutyit” gyanít a hatósági jogkörök átadásának hátterében. A főpolgármester szerint az elképzelések fent vannak az interneten is, az idő eldönti a kérdést.

A fővárosi önkormányzat honlapján elérhető fejlesztési terv szerint egyebek mellett infrastrukturális, sport és kulturális beruházások lennének a Margitszigeten. A “munkaközi példányban” szó van például a sziget teljes csatornázásáról, elektromos buszok beszerzéséről és lóvasút kiépítéséről. A bevezető szerint a Margitsziget a Duna koronaékszere, a főváros arculatát alapvetően meghatározó városrész, országos jelentőségű természeti-építészeti érték – idézi az InfoRádió, amelynek korábban Tarlós azt mondta: előbb-utóbb meg kell teremteni a dugódíj bevezetésének feltételeit, ahhoz továbbra is ragaszkodik az EU. A főpolgármester szerint a különböző körgyűrűk mentén állapítják majd meg a zónahatárokat.

Tarlós István a Mokkában beszélt a tervezett kiemelt közterületekről is, amelyeken nem tartózkodhatnak hajléktalanok. Ismertette, hogy alapvetően két céljuk van: az egyik, hogy rend legyen a közterületeken, a másik, hogy emberi megoldást találjanak a hajléktalanoknak. Megjegyezte: az ellátáshoz először a feltételeket biztosították: 700 új, színvonalas férőhelyet hoztak létre, egészségügyi ellátót nyitottak, és mintegy 500 embert foglalkoztatnak a főváros közszolgáltató cégei. Kijelentette: aki nem fogadja el a segítő kezet, azt el fogják távolítani a kiemelt közterületekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik