Belföld

Sötétségbe borul Párizs, a Fények városa

Egyedi módszerrel spórol a villanyszámlán a francia főváros: egy miniszteri rendelet megtiltotta az épületek és kirakatok megvilágítását.

A tilalom éjjel 1 és reggel 7 óra között hatályos. Ezáltal Európa legnagyobb üzleti negyede, La Défense is elsötétül, mely azt jelenti, hogy hárommillió négyzetkilométernyi iroda és más helység marad fény nélkül.

Így, aki éjszaka tenne sétát a divat fővárosának ezen részén, nem sokmindent fog látni a műemlékek, turistalátványosságok, iskolák és polgármesteri hivatalok, valamint a pályaudvarok és a raktárak erdejéből.

Az intézkedést meglehetősen szigorúan veszik. Az a cég vagy intézmény, amely mégis fényárban hagyja fürdőzni épületét, több mint 220 ezer forintnak megfelelő büntetést kockáztat.

A tilalom természetesen nem vonatkozik a lakóépületekre és a közvilágításra sem. A turisták által sűrűn látogatott városközpontok szintén felmentést kapnak a szigorú elvárás alól.

A kezdeményezés mögött spórolási szándék áll. Hervé Bonnat, a La Défense negyedet üzemeltető állami vállalat vezetője azonban hozzátette, nem újkeletű dologról van szó. Sok vállalkozás már a rendelet megszületése előtt is kikapcsolta a világítást, miután letelt a munkaidő. Többnyire csak azok az intézmények égetik a villanyt éjjel is, ahol tengerentúli üzleteket is bonyolítanak – írja a www.piacesprofit.hu.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik