Belföld

Megszegte-e választási ígéretét a Fidesz?

pedagogusok-tuntetese(960x640)(2).jpg (pedagógus szakszervezeti tüntetés)
pedagogusok-tuntetese(960x640)(2).jpg (pedagógus szakszervezeti tüntetés)

Mivel a tanárok fizetésemelése csak mikroszkopikus méretű, az ellenzék szerint igen.

Kedden szavaz az Országgyűlés a pedagógus-béremelés kiterjesztéséről és az ellenzék dühöng. Úgy vélik, hogy a kormány előterjesztése csak minimális béremelést jelent, amivel a Fidesz gyakorlatilag megszegte a választási ígéretét.

A Demokratikus Koalíció részéről Molnár Csaba úgy látja, hogy az oktatáspolitika a jelenlegi kormányzat legbotrányosabb területe, ahol „engedelmes bábukat” akarnak a gyerekekből nevelni.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani emelés, reálértéken még a 2010-es bérek szintjét sem éri el. Gyorsan ígéretet is tett, hogy kormányra kerülve ezt orvosolnák.

A szocialista Hiller István egy fokkal megengedőbb volt ellenzéki társainál. Az MSZP ugyanis több módosító indítványt is beterjesztett, amelyek elfogadása esetén hajlandóak lennének igennel szavazni kedden. Ellenkező esetben tartózkodni fognak, mivel nemet semmiképp sem mondanának a béremelésre. Hiller nehezményezte, hogy csak a béremelést dolgozta ki rendesen a kormány, az életpályamodell lépéseit viszont három év alatt sem tudták kitalálni.

Osztolykán Ágnes, az LMP szakpolitikusa inkább azt nehezményezte, hogy a köznevelési törvény módosítása után is számos, az oktatásban dolgozó szakember kimarad a béremelésből, a többi közt a pedagógiai asszisztensek vagy az iskolapszichológusok

Dúró Dóra, a Jobbik képviselője pedig azt ígérte, hogy a Jobbik kormányra kerülése esetén a diplomás átlagbérhez igazítják a pedagógusok jövedelmét.

Ha arra kíváncsi, mit mondott Hoffmann Rózsa a béremelésről, itt talál egy remek nagyinterjút!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik