Belföld

Már kevés a hajmosás a pollen ellen

parlagfu(960x640)(2).jpg (parlagfű)
parlagfu(960x640)(2).jpg (parlagfű)

Vörös riasztást adtak ki az allergiát okozó gyomnövények miatt. Csak a gyógyszer segít.

Miután megkezdődött az allergén gyomnövény virágzása, a hagyományosan ajánlott módszerek, mint a hajmosás, illetve a gaz irtása már nem sokat számít. Gyógyszerek kellenek a tünetek visszaszorítására – mondta Nékám Kristóf allergológus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A Tiszántúlon és Kecskemét térségében a gyomnövényből származó pollen koncentrációja olyan szinten van már, ami vörös riasztást indokol. Az allergológus szerint érdekes jelenség, hogy a Miskolc-Zalaegerszeg vonaltól északra nincs még jelen olyan koncentrációban parlagfű, hogy riasztást kellene kiadni, attól délre, dél-keletre azonban már igen. A legrosszabb a helyzet általában Debrecen, Kecskemét, Nyíregyháza és Pécs környékén.

Nékám Kristóf elmondta még, a vörös riasztás alsó határérték, amelytől fölfelé még további öt szín van – ezek egyre magasabb pollenkoncentrációt jeleznek. „Tehát, most azért még csak az elején vagyunk”, és nincs még egészen késő valamit tenni az allergiás tünetek felerősödése ellen” – mondta a szakember.

Van, aki nem a gyógyszerre, hanem a parlagfűre esküszik.Egy nyugalmazott agrármérnök ugyanis a gyomnövényből készített teával gyógyítja a környezetében élő allergiásokat. A kísérletről itt olvashat bővebben!

Aki nem kaszál, könnyen ráfizethet, ugyanis a növényvédelmi bírság – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően – 15 ezer forinttól 5 millióig terjedhet. Persze, a renitenseket egy szezonban többször is megbüntethetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik