Belföld

Így ünnepelt Székesfehérvár augusztusban

Koronazasi-szertartasjatek(2)(210x140)(1).jpg (Koronázási szertartásjáték)
Koronazasi-szertartasjatek(2)(210x140)(1).jpg (Koronázási szertartásjáték)

A Székesfehérvári Királyi Napok a 2013-as Szent István Emlékév legjelentősebb periódusa volt, több mint 150 különféle programot rendeztek az ünnepi időszakban.

Olyan, országos figyelemre is számot tartó események történek augusztusban, mint a Szent Jobb fogadása, a koronázási szertartásjáték, a kihelyezett kormányülés, az új Fő utca avatása, a katonazenekari fesztivál, vagy a nemzetközi néptáncfesztivál.

A sikert jól mutatja a résztvevők száma, hiszen fehérvári polgárok és vendégek tízezrei jelentek meg az eseményeken, ami minden várakozást felülmúlt.

Jó érzés volt az elmúlt két hétben székesfehérvárinak lenni és látni azt, hogy esténként, sőt időnként napközben is székesfehérváriak és érdeklődők tömegei töltötték meg a felújított Fő utcát. Az ünnephez méltó, színvonalas, szép programokkal tettük élővé a Belvárost, ami követendő példaként szolgál a következő esztendőkre is! – nyilatkozta a mai sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester.

Kiemelte: a programok kulturált körülmények között zajlottak. A rendőrségi statisztikákból kiderül,hogy az első napokban a Belvárosban nem volt szükség rendőrségi beavatkozásra, Székesfehérvár teljes területén pedig összesen 19 bűncselekmény vált ismertté, ami jóval kevesebb egy normál hétvégéhez képest.

Brájer Éva alpolgármester szerint Székesfehérvár ezen a nyáron bebizonyította, hogy Budapest és a Balaton közelsége ellenére képes kimagaslóan teljesíteni a kulturális turizmus területén. Hozzátette: a rendezvényszervezők és a turisztikai szakemberek szeptemberben értékelik az elmúlt időszak eseményeit, tapasztalatait, és még ősszel meghatározzák a fő irányvonalakat 2014-re vonatkozóan.

A 2013-as Emlékév legfőbb célkitűzései között szerepelt a közösségépítés, hogy együtt ismerjük meg Székesfehérvár múltját, és építsük a jelenét. Ehhez kiváló lehetőséget biztosított a felújított Fő utca és a Belváros átadása – mondta Égi Tamás alpolgármester, a Belváros önkormányzati képviselője.

Róth Péter alpolgármester Matuz Jánost, a Vörösmarty Színház kreatív igazgatóját idézte, aki egyik lelke volt a Koronázási Szertartásjátéknak.

„Higgyük el, hogy ez a város nem lesz már olyan, mint amilyen volt egy hónappal ezelőtt! Nem fogunk többé holt térként gondolni a Belvárosra, és hideg kövek őrzőjeként a Nemzeti Emlékhelyre. Be kell bizonyítanunk, hogy az az új Fehérvár, amiért közösen dolgoztunk, a következő esztendőkben és évezredben is tud élni!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik