Belföld
Koronázási szertartásjáték (Koronázási szertartásjáték)

Így ünnepelt Székesfehérvár augusztusban

Buthy Lilla

2013. 08. 26. 14:43

A Székesfehérvári Királyi Napok a 2013-as Szent István Emlékév legjelentősebb periódusa volt, több mint 150 különféle programot rendeztek az ünnepi időszakban.

Olyan, országos figyelemre is számot tartó események történek augusztusban, mint a Szent Jobb fogadása, a koronázási szertartásjáték, a kihelyezett kormányülés, az új Fő utca avatása, a katonazenekari fesztivál, vagy a nemzetközi néptáncfesztivál.

A sikert jól mutatja a résztvevők száma, hiszen fehérvári polgárok és vendégek tízezrei jelentek meg az eseményeken, ami minden várakozást felülmúlt.

Jó érzés volt az elmúlt két hétben székesfehérvárinak lenni és látni azt, hogy esténként, sőt időnként napközben is székesfehérváriak és érdeklődők tömegei töltötték meg a felújított Fő utcát. Az ünnephez méltó, színvonalas, szép programokkal tettük élővé a Belvárost, ami követendő példaként szolgál a következő esztendőkre is! – nyilatkozta a mai sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester.

Kiemelte: a programok kulturált körülmények között zajlottak. A rendőrségi statisztikákból kiderül,hogy az első napokban a Belvárosban nem volt szükség rendőrségi beavatkozásra, Székesfehérvár teljes területén pedig összesen 19 bűncselekmény vált ismertté, ami jóval kevesebb egy normál hétvégéhez képest.

Brájer Éva alpolgármester szerint Székesfehérvár ezen a nyáron bebizonyította, hogy Budapest és a Balaton közelsége ellenére képes kimagaslóan teljesíteni a kulturális turizmus területén. Hozzátette: a rendezvényszervezők és a turisztikai szakemberek szeptemberben értékelik az elmúlt időszak eseményeit, tapasztalatait, és még ősszel meghatározzák a fő irányvonalakat 2014-re vonatkozóan.

A 2013-as Emlékév legfőbb célkitűzései között szerepelt a közösségépítés, hogy együtt ismerjük meg Székesfehérvár múltját, és építsük a jelenét. Ehhez kiváló lehetőséget biztosított a felújított Fő utca és a Belváros átadása – mondta Égi Tamás alpolgármester, a Belváros önkormányzati képviselője.

Róth Péter alpolgármester Matuz Jánost, a Vörösmarty Színház kreatív igazgatóját idézte, aki egyik lelke volt a Koronázási Szertartásjátéknak.

„Higgyük el, hogy ez a város nem lesz már olyan, mint amilyen volt egy hónappal ezelőtt! Nem fogunk többé holt térként gondolni a Belvárosra, és hideg kövek őrzőjeként a Nemzeti Emlékhelyre. Be kell bizonyítanunk, hogy az az új Fehérvár, amiért közösen dolgoztunk, a következő esztendőkben és évezredben is tud élni!”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.