Belföld

Mindenkinek jut kolesz? Győrben nem nőtt a szobaszám

Több tízezer forintos többletköltséggel számolhatnak azok a hallgatók, akiknek nem sikerül kollégiumi elhelyezéshez jutniuk és albérletet kell kivenniük a hamarosan kezdődő felsőoktatási tanévben.

A felsőoktatási intézmények kollégiumi ellátottsága eltérő: van olyan egyetem, ahol minden elsőéves kapott helyet, máshol csak a diákok töredéke lesz kollégista.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) a mintegy 22 ezer hallgatója közül 3966-nak tud ellátást biztosítani. A tíz kollégiumban fenntartott férőhelyekre tavaly 3900-an pályáztak, de csak 3700 diák elhelyezésére volt mód.

Pintér Mihály, a PTE egyetemi hallgatói önkormányzatának szakfeladatért felelős alelnöke azt mondta: az aránytalanság oka, hogy a hat pécsi kollégium helyeire túljelentkezés van, a szekszárdi, a kaposvári, a szombathelyi, valamint a zalaegerszegi képzőhelyeken lévők azonban nem teljes kihasználtsággal működnek.

Beszámolt arról, hogy a 2011 őszén befejeződött, négy kollégium és a rektori hivatal áthelyezését magában foglaló 10 milliárd forintos pécsi kollégiumi rekonstrukciós program óta az épületekben csak kisebb felújítások történtek. Bár az elmúlt években modernizált kollégiumok komfortosabbak, a létesítmények mindegyikének színvonala megfelel a jogszabályi követelményeknek.
Pintér Mihály szólt arról is, hogy a PTE-n a kollégiumi árak az elmúlt három évben nem emelkedtek, a díj kategóriától függően személyenként havi 12-18 ezer forint.

A hirdetésekből kiderül, hogy Pécsett egy átlagos felszereltségű, egy-két szobás lakás bérleti díja 30-50 ezer forint havonta, de a tehetősebb, külföldi diákokra alapozva havi 100-150 ezer forintért kínálnak új építésű, igényesebb ingatlanokat is.

Győrben havonta 8000

A győri Széchenyi István Egyetem kollégiumában 1350 férőhely van, a most induló oktatási évben nem növekedett a számuk – közölte Takács Gábor, a kollégium igazgatóhelyettese az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint a felújításokat hosszú távú ütemterv szerint hajtják végre. Az idén nyáron kicserélték a szobákba vezető bejárati ajtókat, és korszerű liftet szereltek be a hatemeletes épületbe. A biztonság fokozása érdekében bővítették a kamerahálózatot. A kollégisták havonta 8100 forintot fizetnek a szállásért, az összeg tartalmazza a kábeltévé-használatot és az internet-alapszolgáltatást is. Ezzel a díjjal – amely négy éve nem emelkedett, és az idén is változatlan marad – a győri egyetem a legolcsóbb kollégiumi ellátást nyújtó felsőoktatási intézmények között van – mondta az igazgatóhelyettes.

Hozzátette: az államilag támogatott és a költségtérítéses képzésben részt vevők azonos díjat fizetnek a kollégiumért. Az idén a leendő elsőévesek körében háromszoros volt a túljelentkezés: 900-an jelentkeztek, és 300 hallgatót vettek fel. A felsőévesek esetében jobb az arány: az 1200 jelentkezőből 900 nyert kollégiumi felvételt. Rajtuk kívül az öt szakkollégiumban 150 szakkollégista számára van hely. Az albérletet keresők arra számíthatnak, hogy az albérleti díj személyenként átlagosan 30 ezer forint havonta, és ehhez jön a rezsi. Ennél olcsóbb albérletet legfeljebb az egyetemtől távolabbi városrészekben találhatnak a fiatalok Győrben.

Veszprémben minden elsőéves a kapott kollégiumot

A Pannon Egyetem veszprémi campusán 1655, míg Keszthelyen 470 kollégiumi férőhely van; Veszprémben a 2006-ban átadott, 720 férőhelyes Hotel Magisterben és a 2008-ban megnyílt, felújított, 462 férőhelyes központi kollégiumban a legkorszerűbb körülmények várják a hallgatókat.

A kollégiumi díjak az előző évihez képest egységesen 500 forinttal növekedtek a veszprémi campuson, míg Keszthelyen a korábbi összeg maradt. Így az egyetem legtöbb kollégiumában, illetve a Hotel Nereusban az államilag finanszírozott szakokon 10 500, az egyetem központi kollégiumában 13 000, a Hotel Magisterben elhelyezéstől függően 14 500-16 500 forintot kell fizetniük a diákoknak havonta – tájékoztatott az egyetem.

Közlésük szerint az önköltséges vagy költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók ugyanolyan elbírálás szerint kaphatnak kollégiumot, de ők a mindenkori kollégiumi normatívával megemelt kollégiumi díjat fizetik, ez az összeg fejenként 11 650 forint havonta. Az elsőéveseket segítendő a középiskolai kollégiumban kedvezményesen vehetik igénybe az önköltséges, illetve költségtérítéses elsőéves hallgatók a kollégiumi elhelyezést 10 500 forintért havonta.

Nagykanizsán 90 hallgatónak tudnak elhelyezést biztosítani, az árak ott is emelkedtek 500 forinttal, így 10 500 forintot kérnek a diákoktól havonta.

Az egyetemre az idén 1872 elsőévest vettek fel, közülük 780-en kérvényezték a kollégiumi elhelyezést, s valamennyien meg is kapták. Az egyetemre mintegy 7200 diák jár.

Veszprémben az egyetemhez közel egy ötven négyzetméteres lakást 50-60 ezer forintért adnak albérletbe, ezeket a diákok többen veszik ki. A 30-40 négyzetméteres albérletekért átlagosan 30-35 ezer forintot kérnek az egyetemvárosban, de a város távolabb eső lakótelepein ennél tíz százalékkal olcsóbban is lakáshoz lehet jutni.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.