Belföld

Botkát meglepte Bajnai és Mesterházy kötélhúzása

Botka-Laszlo(210x140)(5).jpg (botka lászló, mszp választmány, )
Botka-Laszlo(210x140)(5).jpg (botka lászló, mszp választmány, )

"Nekem is megvan a véleményem a kialakult helyzetről (Önökkel együtt)! De ez most mellékes!" - írja Facebook-oldalán Botka László, a szocialisták válaszmányának elnöke.

“Engem is megleptek a pénteki történések. Ha figyelték a nyilatkozataimat, érthették, hogy a legfontosabb célnak: az Orbán-rezsim leváltását tartom, minden más csak mellékes szempont. Több felelősséget, több bölcsességet és több nagyvonalúságot várunk el a demokratikus ellenzék minden szereplőjétől! A kialakult helyzetet néhány napon belül rendeznünk kell! Az ország többsége kormányváltást akar!” – írja a szegedi polgármester.

Botkáról köztudott, hogy igen jó a kapcsolata Bajnai Gordonnal és Mesterházy Attilával is. Épp ezért nem is foglal állást egyik fél mellett sem: “E többség többségének nem az a fő kérdés, hogy Mesterházy vagy Bajnai, mert tudjuk, hogy mindkettőre és több mint 2 millió szavazóra van szükségünk ahhoz, hogy Orbán világa ne legyen gyermekeink és unokáink jövője. Miniszterelnökre nem közvetlenül szavaz az ország, a 106 egyéni körzetben kell győzni, a miniszterelnök csak(!) a listavezető.”

Botka szerint lehet próbaválasztást tartani, de ezt időben és térben korlátozni kell: “Mesterházy Attilának igaza van, a kialakult helyzetben akár mozgósító, legitimitást adó erő is lehet, ha valódi előválasztást tartanánk mind a 106 körzetben, ami azt dönti el, hogy Bajnai-Mesterházy közül melyik a közös listán az első és melyikük a második. (Ehhez minden feltétel adott: egy nap elég rá és csak néhány helyiség kell körzetenként egy napra.)”

A polgármester arra figyelmeztet, hogy a megegyezés elmaradása komoly veszélyekkel jár, de van remény arra, hogy néhány napon belül megegyezzenek a felek az együttműködés feltételeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik