Belföld

A Fidesz jobban belemászna a kultúrába

L(960x640).jpg (l. simon lászló, )
L(960x640).jpg (l. simon lászló, )

Az Orbán-kormány még nem tud elég energiát fordítani a kultúrára, de a választások után ez megváltozhat.

Amennyiben a választások után a Fidesz-KDNP pártszövetség kormányozhat, reményei szerint az eddiginél nagyobb erőket tudnak majd a kortárs magyar kultúra ügyére fordítani – jelentette ki L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke. A Fidesz szakpolitikusa, volt kulturális államtitkár erről a kőszegi Tranzit ifjúsági fesztiválon rendezett kerekasztal-beszélgetésen fejtette ki véleményét, ahol beszélgetőpartnere Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke volt.

L. Simon László úgy fogalmazott, az Orbán-kormány lehetőségeit korlátozta, hogy szinte mindent, beleértve az anyagiakat is, elsősorban arra kellett koncentrálni, hogy az ország végre kikerüljön abból az adósságcsapdából, amit a túlzottdeficit-eljárás jelentett.

L. Simon László: a kultúrának jobban a politika fókuszába kell kerülnie
Fotó: MTI/Nyikos Péter

Előbb a gazdaság motorjait kellett újra beindítani, ezért nem tudtak és még ma sem tudnak annyi energiát fordítani a kultúrára, mint amennyit az megérdemelne és amennyit személy szerint szeretett volna – fogalmazott. Amennyiben a választások után a Fidesz-KDNP pártszövetség kormányozhat, reményei szerint az eddiginél nagyobb erőket tudnak majd a kortárs magyar kultúra ügyére fordítani – fűzte hozzá.

Kelemen Hunor hangsúlyozta: az államnak sehol nem szabad kivonulnia a kultúra finanszírozásából, abban erős szerepet kell vállalnia mind a központi kormányzatnak, mind pedig az önkormányzatoknak. Hozzáfűzte: a gazdasági válság közepette sem szabad a kultúrában drasztikus megszorításokat tenni, mert az hosszútávon jóvátehetetlen károkat okozhat.
L. Simon László az NKA támogatási lehetőségeiről szólva elmondta: az alap idén 11 milliárd forintból gazdálkodik, ebből több mint 10 milliárd forintot tudnak szétosztani pályázatokra.

Az NKA forrásainak felhasználásáról kizárólag szakmai alapon szakmai kurátorok döntenek – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik