Belföld

Jézus, az első antikapitalista

Jubileumi, nemzetközi biblikus konferencia helyszíne szombat estig Szeged a vallásközi párbeszéd jegyében, keresztény, muzulmán és zsidó vendégekkel.

A Hit évében, 25 alkalommal a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskolán megrendezett, nemzetközi biblikus konferencia gazdasági témát választott, amikor többek között a szegények és gazdagok helyzetét vizsgálja a bibliai szövegekben és az ókeresztény irodalomban.

A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia a magyarországi teológiai seregszemlék között egyedülálló, amennyiben negyed évszázada minden évben megrendezik.

A konferencia idén ismét szolgálja a vallásközi párbeszédet is, hiszen zsidó és muzulmán kutatók is gazdagítják előadásaikkal a konferenciát. Az elmúlt 24 évben a konferenciának 3448 látogatója volt, 322 előadás hangzott el és 141 külföldi professzort fogadott előadóként, és 18 kötet készült a konferencia anyagából. Az idei konferenciáén mintegy félszázan tartanak előadásokat szerte a világból. A seregszemle vallásközi párbeszédre is alkalmat nyújt – közölte a Szeged24-gyel Dr. Benyik György teológus.

A pénz Jézus idejében

A Bibliából pénz szerepéről mindenkinek az a jelenet ugrik be, amikor Jézus kiűzi a kufárokat a templomból. Ennek az a története, hogy, annak idején Jézus nem tartotta helyénvalónak a jeruzsálemi temlomplam az egyidejű adógyűjtést és istentiszteletet – magyarázta Dr. Benyik György. De van a Bibliának egy még híresebb kifejezése a Mammon, amely a konferencia apropóját is adta. Mammon eredetileg démon volt, most a pénz megszállottságát jelenti sok nyelven. Van is egy kijelentés a Biliában, amely arról szól, hogy vannak akik csak a pénzt szeretik és semmi mást. Jézus a jámbor zsidó hagyományt követte, amely küzdött a pénz megszállottsága ellen, és ez később elterjedt szerte a világban – fejtegette a professzor.

A tudós elmondta, hogy kevesek előtt ismert, hogy az ókori gazdaságok úgynevezett beágyazott gazdaságok voltak, amelyek a polgáraik szükségletei kielégítését, és nem a profit termelését tartották fő céljuknak. Az ószövetségi szövetségi törvény is ezt védte isteni parancsokkal, és az ettől eltérő célú adórendszer és kereskedés ellen lépnek fel a próféták.

Emberibbé kell tenni a mai pénzalapú világot

A professzor szerint a szegedi konferenciának nem kell erőltetetten keresni az aktualitását, hiszen ma pénzalapú társadalomban élünk, amely a tudós szerint képes elemberteleníteni. Dr Benyik György úgy vélte: minden közösségnek nagy szerepe van abban, hogy ezt a pénzalapú rendszert megpróbálja emberibbé tenni.

A biblikus konferencia előadásairól, amelyről a német sajtóorgánumok is beszámoltak már hangfelvétel is készül, melyekből később részleteket is közzétesznek a szervezők az interneten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik