Belföld

Civil Citrom-díjas lehet Bakondi, akit Dobson véd

A katasztrófavédelmi főigazgató az önkéntes tűzoltókra mért csapásai miatt részesülhet a negatív elismerésben – írja a Lánglovagok.hu.

A civil-nonprofit szektor függetlenségére, támogatási rendszerének tisztességére, a jogegyenlőségre mért legnagyobb csapások irányítói, megjelenítői részére alapítottak Civil Citrom díjat. A negatív elismerésre bárki nyilvánosan adhatott le jelölést, indokolva a döntését. A jelölések között Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója hangsúlyosan szerepelt – emlékeztet a tűz- és baleset-megelőzési hírportál.

Az indoklások között felhozták a tűzoltó egyesületek pályázati rendszerének anomáliáit, az ombudsman által is vizsgált – részben már visszavont – utasítást, amely szerint tűzoltó egyesületek és tűzoltó szövetségek vezetői, választott tisztségviselői nem lehetnek hivatásos tűzoltók. A főigazgató számlájára írták a tűzoltó egyesületek identitásának elvételét, számos köztestületi tűzoltóság felszámolását. Felrótták Bakondi György viszonyát a szakszervezetekkel, szakmai szövetségekkel és felhozták a pomázi tűzoltóparancsnok esetét, aki ellen per indult szakmai véleménynyilvánítása miatt. A Lánlovagok.hu idézi az egyik jelölőt, aki így fogalmazott: “Ez az ember nem tűri sem a polgári értékeket, sem az alulról jövő kezdeményezéseket, szervezeteket.”

A Civil Citrom Díj bíráló bizottsága a jelöltek közül ötöt választott ki. Nekik, így Bakondi Györgynek is, az utolsó szó jogán, kérdéseket küldenek, megadva a védekezés lehetőségét. A válaszok beérkezése után születik meg a döntés. A díjat odaítélő bizottságban jogászok, szociológusok, a civil szektor elismert szakemberei kaptak helyet.

Korábban megírtuk, hogy nemcsak az önkéntes, hanem a hivatásos tűzoltók is élesen bírálták a katasztrófavédelem vezetőit a márciusi havazás kezelése miatt. Állításuk szerint március 14-én, 15-én teljes volt a fejetlenség, az irányítók nem tudták, hová vezényelték mentésre az embereiket.

Dobson megvédte Bakondit

A tűzoltó egyesületek több mint tíz évvel ezelőtti anyagi, erkölcsi támogatásának visszaállításán dolgozik a Magyar Tűzoltó Szövetség és a katasztrófavédelmi főigazgató – közölte a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke. Dobson Tibor elhatárolódott a Lánglovagok.hu írásától, azt károsnak nevezte, mert szerinte az abban leírtak nem felelnek meg a valóságnak.

Közölte: Bakondi György támogatásával sikerült elérni, hogy idén hamarabb tudták kiírni a tűzoltó egyesületek támogatási pályázatát, 120 millió forintot kaptak eszközvásárlásra és fejlesztésre, júniusban pedig további 100 millió forintot kaptak a kormányzattól. Dobson Tibor hangsúlyozta: hónapok óta azon dolgoznak a főigazgatóval közösen, hogy visszaállítsák a tűzoltó egyesületek korábbi, több mint tíz évvel ezelőtti anyagi, erkölcsi támogatását. A Belügyminisztérium támogatja, hogy jövőre a tűzoltó egyesületek visszakapják a korábbi 400 millió forintos támogatást – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik