Belföld

Néma Orbán “piros telefonja”

Ókovács Szilveszter (ókovács szilveszter)
Ókovács Szilveszter (ókovács szilveszter)

A kormányfő kéthavonta megy Operába, de nem kér semmit. Az emberek számára az Erkel megfizethetőbb.

Ókovács Szilveszter a napi.hu-nak azt mondta, a korábbi “felmegyek a miniszterhez” akciók nem szűntek meg. Most is vannak olyanok, akik a miniszterelnöknél próbálnák lejáratni, ám Orbán Viktor ezt nem engedi, és nem is bombázza kérésekkel. A kormányfő két éve egy óra alatt elmondta neki a kereteket, azóta kéthavonta elmegy, de nem óhajtja sem ő, sem a szakminiszter előírni, ki táncoljon, mit énekeljenek – viszont gyakran látogatnak előadást. „A piros telefon porosan hallgat, és jó ez így: se Puccini, se Petipa nem része a magyar pártéletnek” – fogalmazott a főigazgató.

Ókovács betartva korábbi ígéretét az Erkel Színház megnyitásával 290 régi és új munkatársat vesz fel, így az Andrássy úti épületben dolgozó 700 kollégával együtt ezer körülire emelkedik az alkalmazottak száma. Az intézmény költségvetési támogatása reményei szerint megközelíti majd a 10 milliárd forintot, bár az Erkel idei működtetésére eddig csak 600 milliót kaptak, az Operára 6 milliárdot. „Az Erkelre jóváhagyott összeg még a fenntartási kiadásokat sem fedezi, így várhatóan 3,5 milliárdra emelkedik”. Ennyiből nagyon tartalmas és látványos tevékenységet tudnának folytatni – tette hozzá.


Fotó: MTI / Kallos Bea

A főigazgató elismerte, hogy az Operába szóló jegyek a magyaroknak már szinte megfizethetetlenek – ezért is döntöttek az Erkel újranyitása mellett, ahol mozijegyárakkal dolgoznak –, de az operaházi jegyárak még most is nevetségesen alacsonyak nemzetközi összehasonlításban. „Az első sorba szóló tikett nem éri el a húszezer forintot, ugyanez a bécsi operában a hatszorosa!” Ugyanakkor, ha nagyot emelnének, elveszítenék a magyarokat, és csak a turisták maradnának – emlékeztetett. Az Erkel már a tavaszi próbaszezonban 90 százalék feletti látogatottságot ért el, „igazolta, hogy alacsony jegyárakkal van tömeges igény a magas művészetre is”.

A főigazgató arról is beszélt, hogy lesznek felújítások az Operában is, a legtöbb pénzt a színpadtechnika cseréjére fordítják, ez 2017-re várható. Új logisztikai központot hoznak létre Zuglóban. Odaköltöztetnék az összes raktárt, gyártóüzemet, rendbe hoznák az Opera melletti üzemházat és lecserélnék egyebek mellett a hangszerek egy részét is.

További részletek a napi.hu oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik