Belföld

Mint ablakok – Szalay Ferenc szívét, lelkét nyitotta a világra

24.hu
24.hu

2013. 08. 23. 11:59

Ezekkel a gondolatokkal jellemezte Kratochwill Mimi művészettörténész az idén elhunyt festőművész munkásságát, akinek életmű kiállítását vasárnaptól láthatják a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

A múzeum bejárati csarnokában kapott helyet két, a művészre jellemző mű. Az egyiket még sohasem láthatta a közönség. A 2000 karácsonyán készült festmény egy karácsonyi csendélet, melyen egy ablak is látható. Az ablak, mint motívum, nagyon sok alkotásán feltűnik, jellemezve azt, mennyire nyitott volt a festő a világra, szívével lelkével egyaránt.

Egy, a hatvanas években készült filmritkaság került is előkerült. A felvételeket a művész egykori barátja, Meszlényi János szobrászművész készítette kézi kamerájával Szalay Ferencről, lakóhelyéről, a Késmárki-malomról és a helyi vásárokról. A filmben feltűnnek azok a pillanatok, karakterek, melyhez a művész nyúlt mikor a parasztságot, a tanyát, a lovakat és a pusztai tájat vászonra vitte.

Az idén januárban, életének 82. évében elhunyt Szalay Ferenc festőművész alkotói munkássága ezer szállal kötődött az Alföldhöz, Hódmezővásárhelyhez és az Őszi Tárlatokhoz. Legmeghatározóbb korszakának, az 1960-as és 1970-es években készült művei drámai erővel ábrázolják a magyar parasztság sorsában és életvitelében bekövetkezett változásokat. A művész életútjáról várhatóan az Őszi Tárlatra könyv is megjelenik.

A kiállítás megnyitóján, augusztus 25-én, vasárnap déli 12 órakor Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere mond köszöntőt a Tornyai-múzeumban, Szalay Ferenc életművét Tóth Károly művészettörténész, a tárlat kurátora méltatja. A vernisszázson verset szaval Császár Angela, Jászai Mari-díjas színművész.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.