Belföld

Gyászmenetet tartanak a devizahitelesek

devizahitel (devizahitel)
devizahitel (devizahitel)

A Facebookon szervezett megemlékezés az Alkotmány utcából indult.

A szervezők „háromezer halálba kergetett és sok százezer megnyomorított devizahiteles ember” emlékére hívták össze a gyászmenetet csütörtök délutánra. Mint írják végrehajtót és bankvezéreket látogatnak meg, olyan embereket, akiket felelősnek tartanak a devizahitelezés nyomán kialakult helyzetért. Utolsó előtti állomásuk Orbán Viktor háza lesz.

Ezzel kapcsolatban Balog István, a szervező Koppány Csoport alelnöke elmondta: tisztában vannak azzal, hogy a Terrorelhárítási Központ lezárta a kormányfő házához vezető utat, ám olyan közel mennek, amilyen közel csak tudnak. Abban reménykednek, hogy kimegy hozzájuk a miniszterelnök – mondta.

Az út végén a Hősök tere melletti Regnum Marianum emlékműnél ültetnek el egy fát az áldozatokért emléktáblával.

Fotók: Neményi Márton

A délutáni indulásnál a Hír24 tudósítója körülbelül 100-1500 résztvevőt és 25-30 magánautót látott, nagy részüknél Koppány-csoport címer is van. Emellett olyan transzparensek, amelyeken az szerepel “Az is gyilkos, aki öngyilkosságba hajszol egy másik embert”, “Megvédjük házainkat, nem hagyjuk, hogy kifosszanak minket”, továbbá “Követeljük a kilakoltatások és végrehajtások azonnali leállítását, a devizahitelek teljes eltörlését, az átvert emberek kártérítését”.

Rengeteg rendőrautó kíséri őket.

A Készenléti Rendőrség nem engedte közvetlenül a miniszterelnök háza elé a körülbelül száz demonstrálót, az épülettől mintegy 50 méterre lezárták a Cinege utat.

A tiltakozók a korábbi, július 4-ei, szintén a kormányfő házánál tartott tüntetéssel ellentétben most nem kíséreltek meg bejutni a lezárt területre. Ugyan felajánlották nekik, hogy egy háromfős delegáció bedobhatja petíciójukat a postaládába, ezzel a lehetőséggel nem éltek.

A helyszínen, hangosbeszélőn elhangzott felszólalásokban újra a kilakoltatások leállítását, a devizahitelesek kártalanítását követelték. Elhangzott az is, hogy nem fogadnak el olyan megoldást, amelynek keretben a jelenlegi árfolyamon forintosítanák a devizahiteleket. Egyben emlékeztettek: Orbán Viktor korábban ígéretet tett a helyzet megoldására.

Késő estére maradt Csányi Sándornak, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának, illetve Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek a meglátogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik