Belföld

Ünnepi szentmise és kenyéráldás a Bazilikában

kenyéráldás (bazilika, )
kenyéráldás (bazilika, )

A Szent István Bazilikában tartott ünnepi szentmisével vette kezdetét a Szent István király napi rendezvénysorozat Székesfehérváron. Spányi Antal megyés püspök a szertartás végén megáldotta az új kenyeret.

Szent István király ünnepének napja augusztus 20-a az egyik legősibb magyar ünnep, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz.

A megyés püspök által a nemzeti ünnep alkalmából celebrált szentmisén a megye és a város, valamint a közhivatalok vezetői is részt vettek. A Bazilikában tartott ünnepi szentmisén Spányi Antal megyéspüspök felidézte az elmúlt napok kiemelkedő eseményeit, amelyek örömmel töltötték el a fehérváriak szívét. „Szent István emléke eleven és élő ebben a városban. Mi, fehérváriak büszkék vagyunk arra, hogy itt élhetünk, ahol ő is élt, dolgozhatunk, ahogy ő is tette. Örökséget is jelent nekünk Szent István. Szolgálnunk kell ezt a várost, ezt a nemzetet lélekben is, a közösség teremtése, jövőnk érdekében.” – hangsúlyozta beszédében Spányi Antal. Az ünnepi esemény után a megyés püspök megáldotta az új kenyeret.

A Szent István-napi misén 42 csángóföldi zarándok is részt vett, akiket az ünnepi szertartást követően dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntött és átnyújtotta nekik a város ajándékát a Városháza díszudvarán. A Kózsáról és Gyimesközéplokról érkezett zarándokok a négynapos magyarországi látogatásuk célállomásán, Székesfehérváron felkeresték Szent István sírját és tisztelegtek államalapító királyunk emléke előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik