Belföld

Szelektív gyűjtésre vált Sopron térsége

24.hu
24.hu

2013. 08. 21. 12:02

A hulladékgyűjtési reform 3,5 milliárd forintba kerül, 2,7 milliárdot pedig nagy értékű gépek, berendezések és az edényzetek beszerzésére fordítják.

Mágel Ágost közölte: a beruházás mintegy 90 százalékos támogatásban részesül, a pénzt pályázat útján nyerték az Környezet és Energia Operatív Programból magyar állami hozzájárulással. A fejlesztés 110 ezer ember hulladékának elhelyezését biztosítja majd.

A cséri zöldmezős beruházás mellett Sopronban válogatómű és komposztáló létesül. Válogatás után ott csökkentik a hulladék térfogatát, amely préselt állapotban kerül Csérre. A különféle hulladékkezelési eljárások nyomán a hulladék 30 százaléka kerül a lerakóba, a nagyobb hányadot újrahasznosítják. A Fertő-parti települések hulladékának előkezelését pedig a fertőendrédi átrakó és komposztáló oldja meg.

Az építésre 3,5 milliárd forintot költenek, 2,7 milliárdot pedig nagy értékű gépek, berendezések és az edényzetek beszerzésére fordítják.

A szelektív gyűjtést hulladékgyűjtő szigetek és hulladékudvarok is segítik a térségben. A falvak családi házas környezetében a háztartások két gyűjtőedényt kapnak, egyik a lebomló, másik a le nem bomló szemét elhelyezésére szolgál. A műanyag palackokat zsákokban gyűjthetik szelektíven az családi házak lakói.

A teljes beruházást – a tervek szerint – 2014 augusztus végéig befejezik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A male lioin mates with a female lion at zoo Hagenbeck in Hamburg, Germany, 24 September 2013. Photo:†Angelika Warmuth
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.