Belföld

Óriási érdeklődés kísérte a balatonfüredi aukciót

aukció (aukció, )
aukció (aukció, )

Felülmúlta a várakozásokat a balatonfüredi Vaszary-villában a Balaton, nyár, szerelem címmel megrendezett tárlat és aukció; több mint háromszázan vettek részt az aukción és a kiállított 250 műtárgy fele elkelt.

A Vaszary Villában rendezett első balatoni művészeti aukciót követő jótékonysági esten pedig 300 ezer forint gyűlt össze, amelyet csángó gyerekek nyaraltatására költenek. A társasági eseménnyel egybekötött aukciót jövőre megismétlik-olvasható a balatonfured.hu-n.

Pintér Péter, a a Pintér Aukciósház tulajdonosa az MTI-nek elmondta: a kiállított alkotások között klasszikus és 20. századi modern, valamint kortárs művek, festmények, ezüstök, plakátok, műtárgyak, különleges Zsolnay-kerámiák és szobrok szerepeltek, a kortárs és klasszikus darabokat egyaránt vásárolták, a pár tízezer forintos tételtől a több milliósig. Pintér Péter értékelése szerint a piac kezdi visszaszerezni a bizalmat.

A legérdekesebb licit a galériatulajdonos szerint Bondor Csilla Hét csónak című festményére ment, ezt a 130 ezer forintos kikiáltási árral szemben 850 ezerért vették meg, ami kortárs alkotásnál ritka.

Csók István Züzü a parton című festménye az 1,6 milliós kikiáltási árról 3,6 millióra emelkedett, Egry József Derül (Badacsony) című képéért 5,5 millió forint helyett 6,5 milliót fizettek – közölte a galériatulajdonos.

Megjegyezte, az utolsó öt tétel, amelyet katalóguson kívül vittek az aukcióra, mind elkelt: az Egry munkásságában igazi ritkaságnak számító faragott fa önportré, a Napba néző, ugyancsak tőle a Badacsonyi képek, illetve az Önarckép című festmény, Borsos Miklós 1941-es Buba című márvány portréja és Szentgyörgyi István Kígyóbűvölő nő című bronz szobra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik