Belföld

Horn-szobor, Horn park – közte kétszázhúsz

Bronz Pesten, kő Sopronban.

Hamarosan szobor és közpark őrzi majd a júniusban meghalt Horn Gyula emlékét.

Mellszobor áll majd az MSZP budapesti, Jókai utcai központjában. Az objektet Mesterházy pártelnök még júliusban megrendelte, a művész szeptember első felére ígérte a szállítást.

Kétszázhúsz kilométerrel odébb, a hétvégén a soproni szocialisták melegítették fel/szabták át korábbi ötletüket: emlékparkot kívánnak létrehozni Horn Gyuláról elnevezve. Az idea 2004-re, a Páneurópai Piknik (ha valaki elfelejtette volna: 1989. június 27-én Horn Gyula magyar külügyminiszter és osztrák kollégája, Alois Mock közösen átvágta a műszaki határzár egy darabját, ami a vasfüggöny elbontásának jelképévé vált) tizenötödik évfordulójára nyúlik vissza.

Ekkor, mármint a 2004-es évfordulón emlékkövet helyeztek el Sopron külterületén, s a szocik parkot is álmodtak köré – utóbbiból a 2006-os, a Fidesz által megnyert önkormányzati választások után semmi nem lett.

A kő nem marad, de visszatér

Az emlékkő időközben kalandos körülmények között eltűnt, aztán meglett, s most, Horn halála apropóján, áthelyezték arra a helyre, ahol a legendás kerítésdarab állt.

Mi több, a helyi balosok ismét előálltak az emlékpark ötletével. „Két-háromszáz négyzetméteres területben gondolkodunk – így fogalmazott lapunknak Németh Imre önkormányzati képviselő. – Ötméteres szakaszon, oszloptól oszlopig rekonstruálnánk az elektromos jelzőrendszert, és két vágóollót helyeznénk el rajta.”

Így nézne ki a műtárgy, melynek költségét hárommillió forintra becsüli a politikus.

Pénzt remélnek a „pártközponttól” és egyéni adományokból. Valamint bíznak benne, a Fidesz irányította önkormányzat engedélyt ad az építkezéshez.

Csendőr és Columbo

A köztéri szobrokra fogékony olvasóinknak hadd ajánljuk Nagytotálunkat arról, a Belvárban mivé nemesül kő s bronz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik