Belföld

A kormány hivatalosan is megkereste a Dunaferrt

Varga Mihály, Dunaferr (Varga Mihály, Evgeny Tankhilevich, a cég vezetője)
Varga Mihály, Dunaferr (Varga Mihály, Evgeny Tankhilevich, a cég vezetője)

Tárgyalásokat kezdeményezett a magyar kormány képviseletében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Dunaferr Zrt. megvásárlásáról, erről hivatalos megkeresést küldött az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosainak.

A kormány kifejezte vásárlási szándékát

A közlemény szerint a tárcavezető a kormány nevében Evgeny Tankhilevich vezérigazgató részére küldött levelében azt írta: “Magyarország Kormánya felhatalmazott arra, hogy a kormány részéről az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. megvásárlására irányuló tárgyalásokat a cég vezetésével haladéktalanul megkezdjem.

” A levélben a nemzetgazdasági miniszter arra kéri a vállalat vezetőjét, hogy a tulajdonosokat tájékoztassa a magyar kormány vásárlási szándékáról.

A kormány hétfői döntése értelmében a nemzetgazdasági miniszter olyan megbeszéléseket kezdeményezhet, amelyek vételi ajánlaton keresztül az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. állami tulajdonba kerüléséhez vezethetnek. Ehhez a Dunaferr tulajdonosainak döntése után az előkészítő tárgyalások megindítására van szükség. Az NGM bízik a tárgyalások mielőbbi megkezdésében – olvasható a közleményben.

A tárcavezető a Facebook-oldalán szerdán közzétett bejegyzésében azt írta: “nem államosítunk, (…) most piaci alapon teszünk vételi ajánlatot, amit ha elfogadnak a tulajdonosok, akkor megállapodunk, a cég állami tulajdonba kerül, ha nem, megy tovább az élet. Dunaújváros ez utóbbi esetben is számíthat ránk!”

A cég augusztus 12-én jelentette be, hogy a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően rövidesen létszámleépítést kezd az ISD Dunaferr Zrt.-nél, a dolgozói létszámot 1500-zal csökkenti.

Mezőközy András, a társaság szóvivője szerdán azt közölte, hogy az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentjét meglepte a magyar kormány hétfői délutáni vételi ajánlata, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be.

A lehető legrövidebb időn belül válaszol a cég a kormány tárgyalási ajánlatára

Az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője megkapta a nemzetgazdasági miniszter hivatalos megkeresését, amelyben tárgyalásokat kezdeményez a magyar kormány és a cég tulajdonosai között a társaság megvásárlásáról – tájékoztatta a Dunaferr szóvivője szerdán az MTI-t. Mezőközy András elmondta, hogy a levelet azonnal továbbítják a tulajdonosoknak, és “a lehető legrövidebb időn belül” válaszolni fognak rá.

Az egyeztetések megkezdésének lehetséges időpontjáról a szóvivő nem tudott tájékoztatást adni, de megjegyezte, hogy mindenképpen tárgyalóasztalhoz ülnek Varga Mihállyal.

A Munkástanácsok üdvözli a kormány szándékát a Dunaferr visszavásárlására

A szervezet a közlemény szerint a vállalat vezetését felhívta arra, hogy folytasson mielőbbi érdemi konzultációt a szakszervezetekkel a munkahelyek megőrzése érdekében, ami nemcsak a vállalat és Dunaújváros, hanem az egész térség jövőjét is befolyásolja. Az érintettek a változásokról ne sajtóhírekből értesüljenek, hanem a kollektív munkaügyi kapcsolatok törvényben is rögzített rendszerében – közölte az érdekképviselet.

“A MOSZ üdvözli a nemzetgazdasági miniszter kijelentését, miszerint a kormány vételi ajánlatot kíván tenni a nemzetgazdaságilag is fontos, 2004-ben elhibázottan privatizált vállalatra” – írták. Kiemelték: fontos, hogy az állami foglalkoztatási rendszer is kellő időben reagáljon a változásokra, ezért elengedhetetlen a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ügyfélszolgálatainak mielőbbi megnyitása a cégnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik