Belföld

Lázár : Nem lehetünk gyávák, nem hódolhatunk be

Szent István gondolatait a mai kor egyik legfontosabb örökségeként idézte Lázár János államtitkár a hódmezővásárhelyi városi ünnepségen kedden délelőtt.

A szentmise után a Szent István téren kezdődött a vásárhelyi ünnepség, ahol előbb Almási István polgármester mondott beszédet. Szent királyunk életét, kortársai és örökösei máig tartó megfeszített munkáját és törekvéseit méltatta.

Lázár János az Istváni örökség ma is aktuális és egyre fontosabb eszméit hangsúlyozta. Ahogyan királyunk által Európa részévé vált Magyarország, megőrizte függetlenségét, mégis bátran egy új irányt határozott meg. Ma ennek a függetlenségnek a megőrzése az egyik legfontosabb célja az országnak Európa részeként. A nemzeti öntudat fontossága az által képviselt politikai erőnek is sajátja, így már a 2014-es választások tétjét is előrevetítette. Nem politikai eszmék mellett, hanem a nemzeti önállóság és a kiszolgáltatott integráció között kell majd választani – fogalmazott.

Az ünnepségen két dalt énekelt el a Kossuth és Liszt díjas Szvorák Katalin népdalénekes, majd az új kenyér mellett Németh László esperes, és Bán Csaba református lelkész mondott áldást. Az idei ünnep is állampolgári esküvel ért véget. A kettős állampolgárság megszavazása óta 2011-től több mint 2700-an mondtak esküt Vásárhelyen. Ezúttal 234 óbecsei , zentai, péterrévei, temesvári, aradi, magyarbecskereki és magyarkanizsai állampolgár vált hivatalosan is magyarrá. Ez alkalommal a honosítottak emlékérmét vehettek át melyet államalapító Szent István tiszteletére készítetett és ajánlott fel a 2013-ban Vásárhelyen honosítottak számára Mészáros Antal.

Az ünnepségről további fotókat talál a Vásárhely24 Facebook oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik