Belföld

Orbán Viktor beszéde Székesfehérváron

Orbán Viktor (orbán viktor, szalai ádám, )
Orbán Viktor (orbán viktor, szalai ádám, )

A miniszterelnök ma Székesfehérváron, a zsúfolásig megtelt Városház téren mondott ünnepi beszédet a Szent István emlékév alkalmából.Az ünnepségre Magyarország kormánya is ellátogatott, és itt tartotta meg soron következő ülését.

Orbán Viktor elmondta: a kormány mai székesfehérvári ülése tiszteletadás és főhajtás. „Fejet hajtunk e nagyszerű városunk történelmi érdemei előtt, és kifejezzük tiszteletünket a város mai lakói iránt. Nagyra becsüljük a város történelmét, és elismerjük azt a vállalkozó kedvet és életerőt, amelynek Önök fehérváriak újra és újra bizonyságát adják.”

Kiemelte, hogy az elmúlt évek során Fehérvár vezetése 807 kisebb-nagyobb fejlesztést indított el a kormánnyal közösen, ezekből már 378 fejlesztést meg is valósítottak.

“A kormány székesfehérváriak iránti tisztelete fejeződött ki abban a döntésünkben is, amely a város adósságának 70%-át, 9 és fél milliárd forintnyi adósságot átvállaltunk, kiváltva ezzel koronázó városunkat a fenyegető adósrabszolgaság megpróbáltatásai alól.”

Orbán Viktor arra figyelmeztetett,hogy a nemzetet és az országot egyben tartó kötelékeknek olyan a természetük, hogy időről-időre meglazulnak, mint a megöregedett hordó abroncsai. “S ha valaki nem erősíti meg, vagy újakkal nem váltja ki a megereszkedett abroncsokat, a dongák a gravitáció törvényének engedelmeskedve széthullanak, s helyükön nem marad más, mint egy halom haszontalan hulladék”

A miniszterelnök hozzátette: azt, hogy mi magyarok nem morzsolódtunk fel, és nem olvadtunk be, államférfiak hosszú sorának köszönhetjük, mely hosszú sorban első helyen Szent István királyunk áll.

“Egy belülről legyengült, környező államok által támadott és megosztott törzsszövetség képe bontakozik ki előttünk, mely folyamatosan veszít erejéből, területéből és belső tartásából. Szent István király azzal, hogy az élére állt, megmentette hazáját a széteséstől, megakadályozta,hogy népe visszatérjen a pogányságba. Kivédte a bizánci birodalomba való beolvadás veszélyét, és megőrizte Magyarország függetlenségét a németekkel szemben. Politikai egységet hozott létre,szilárd államot alapított, és törvényeket adott a magyar népnek.”

Szent Istvánra nemcsak jó vezetőként, hanem jó férjként, jó apaként és jó keresztényként, vagyis egy jó emberként is gondolunk-mondta Orbán Viktor.

“Azt kérem minden székesfehérvári polgártól,hogy legyenek hűséges őrzői és képviselői István király intelmeinek,amelyek nélkül ma, ezer év múltán sem állhat fenn sem erős haza, sem szerető család, sem boldog ember. Isten éltesse Székesfehérvár minden polgárát!”

Az ünnepséget megelőzően a miniszterelnök és a polgármester, a kormány tagjaival közösen sétáltak végig az új Fő utcán, és koszorút helyeztek el a Nemzeti Emlékhelyen Szent István szarkofágjánál.  A főhajtás után a jelenlévők egyperces néma csenddel tisztelegtek a nyolcvanöt éves korában elhunyt Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolójának emléke előtt.

Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a kormánynak, hogy a miniszterelnök vezetésével érti és érzi, hogy Fehérvár jelentősége túlmutat a város határain. “A kormány látogatása azt is mutatja, hogy Fehérvár történelme nemcsak az itt élők számára fontos.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik