Belföld

Ha riasztás van, nem lesz tűzijáték

tűzijáték (tűzijáték, )
tűzijáték (tűzijáték, )

A minisztérium az időjárástól teszi függővé az augusztus 20-i ünneplést.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) egyelőre nem lát olyan rendkívüli körülményt, amely a keddi szabadtéri programok lebonyolítását veszélyeztetné. A jogszabály szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga vagy piros riasztása esetén, illetve erős szélben le kell mondani a tűzijátékot, de erről csak az esemény előtt döntenek.

A KIM azt írta: mivel az időjárás gyorsan változhat (lecsökkenhet a szél ereje vagy irányt változtathat), így ezt a döntést csak aznap, a tűzijáték kezdete előtt fogják tudni meghozni. Arra is van lehetőség, hogy a tűzijáték kezdési időpontját csúsztassák, mint például 2007-ben, amikor egy órával a tervezett időpont után kezdődött el az esemény.

Miután a Balatonon és Budapesten más-más időjárás lehet, így egy, a budapesti tűzijáték elhalasztását jelentő döntés nem érvényes automatikusan a balatoni régióra, és fordítva sem. Ha az időjárás miatt bármelyik helyszínen le kell mondani a tűzijátékot, az a döntés végleges, azaz nem tervezik azt egy későbbi időpontban megtartani – írta a KIM.

Zápor, zivatar, szél

A hétfő délelőtti előrejelzés szerint viharos szél, záporok és zivatarok zavarhatják meg kedden az augusztus 20-i ünnepi rendezvényeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre már tizennégy megyére és a fővárosra is figyelmeztetéseket adott ki.

A jelenlegi állás szerint a hidegfront az éjszakai órákban érkezik. Helyenként kedden már a hajnali, reggeli időszakban lehetnek zivatarok.

A hidegfront kedden a nappali órákban nagyjából a Duna vonaláig jut el. Emiatt a Dunántúlon folyamatosan fújó, erős, olykor viharos széllökésekre lehet számítani. A délutáni, esti órákban az ország középső területei felett nedves lesz a légkör, így az ország középső harmadában több felé csapadékra lehet számítani.

A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje az előrejelzéseket, valamint a kiadott veszélyjelzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik