Belföld

Felavatták a Kézfogás Európa Szoborparkot Balatonalmádiban

almádi (szoborpark)
almádi (szoborpark)

A szoborpark a Szent Erzsébet Ligetben, a volt Öregparkban minden uniós országot egy klasszikus és/vagy kortárs szoborral, illetve annak másolatával kíván reprezentálni, amely az unió bővülésével még gyarapítható is.

Augusztus 20-án, Szent István ünnepén nemzetünk megmaradására emlékezünk, s ennek legfontosabb üzenete, hogy erősek, Európa részesei és alakítói vagyunk – mondta Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár a Kézfogás Európa Szoborpark avató ünnepségén hétfőn Balatonalmádiban.

Az államtitkár szerint Szent István életművének legfontosabb tanulsága, hogy a kereszténység felvételével, a független Magyarország létrehozásával kijelölte Magyarország jövőjét és útját Európában. Az Európa Szoborpark létrehozása méltó módon hozzájárul ahhoz, hogy államalapítónkra, Szent Istvánra emlékezzünk.

A szoborpark nemcsak a balatoni térséget erősíti és gazdagítja, hanem Magyarországot és Európát is, hiszen itt Európa képzőművészetének színe-java jelenik meg – mondta Kontrát Károly.

Úgy vélte, Balatonalmádi a szoborpark létrehozásával fontos célját teljesíti: a balatoni térség képzőművészeti központjává válhat.

Keszey János (Fidesz-KDNP), Balatonalmádi polgármestere beszédében felidézte: a szoborpark létrehozásához a balatonalmádi önkormányzat LEADER pályázaton 2011-ben 35,6 millió forintot nyert, az önkormányzat ehhez 14 millió forint önrészt biztosított; a köztéri alkotásokat az Európai Unió tagállamaiból, testvér településekről és hazai kortárs művészektől szerzi be a város.

A polgármester szólt arról is, hogy a művészek térítésmentesen adták Balatonalmádinak a szobrokat, s többen a szállítás költségét is átvállalták. Ezért az önkormányzat évente egy-egy felajánló ország kultúráját, hagyományait, gasztronómiáját két-három napos ünnepség keretében mutatják be a Balaton-parti városban – tette hozzá.

Eddig 42 szobor érkezett Balatonalmádiba Európai országaiból (így például Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Finnországból, Szlovákiából, Szlovéniából), a tervek szerint végül 54 szobor áll majd az Szent Erzsébet ligetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik