Belföld

4 koncert, 4 etalon egy fergeteges vasárnapon

Harmadik, talán egyik fő napjához érkezett vasárnap a hódmezővásárhelyi augusztus 20-i rendezvénysorozat, mely rengeteg érdeklődőt, kiváló koncerteket és patakokban folyó bort hozott a belvárosba.

A délután a Jövőre, veled , itt című darabbal kezdődött a BFMK-ban, nem meglepő módon teltház előtt. A színházi előadás közönsége aztán meglepődhetett, mire kijöttek, megtelt a sétálóutca, nehéz volt helyet találni.

A vásárhelyi Twentees kezdte a koncertsorozatot, és igen jó bulival alapozták meg a nap hangulatát. Az indie rockot játszó nagyon tehetséges fiatalokból álló csapat bebizonyította három gitár és egy dob, két remek énekessel csodákra képes. A négy helyi fiatal – Balázs Konrád, Böjti Tamás, Prjevara Miklós és Héjja Áron 2012 óta zenélnek együtt a formációban, de már három saját dallal is büszkélkedhetnek. A sajátos feldolgozások mellett ezeket is meghallgathattuk. Dalaikat a dinamizmus, a kezdődő profizmus és az egyedi hangzás jellemzi. Első daluk a “Nem lesz más”, több ismert zenekar stílusát viseli magán, mégis újszerű. Hasonlóképpen nyúltak a srácok ismert nótákhoz is. Az LMFAO Party rockját valószínűleg minden fiatal ismeri, koncertjüket ennek tiszta gitáros átdolgozásával zárták. Velük szemben kicsit elfogultak is voltunk, hiszen Konrád a Vásárhely24 külsős munkatársa is.

A következő koncert már a kossuth téri nagyszínpadon várta az oda átáramló közönséget. Magyarország első számú rockabilly zenekara a Mystery Gang fergeteges hangulatot teremtett a zsúfolásig megtelt téren. Az hogy foghíjas volt a nézőtér pedig annak tudható be, hogy ezt a zenét csak nagyon nehezen lehet ülve kibírni. A rock n roll, szving, boogie, és jungle stílusokat nagyszerűn váltva és ötvözve hangulatos koncertet adott a három srác. Dob, gitár, basszus, mindössze ennyire volt szükségük a pergős muzsikához, melyet helyenként rumbatökkel, a dalok között pedig a közönséggel folytatott aktív kommunikációval fűszerezték. A frontember Egri Péter minden dalhoz fűzött valamit, zenésztársait pedig magaslatokba emelte a gyakran előforduló összebújva zenéléssel. Nagy slágereik nem maradhattak ki a repertoárból, megszólalt a Gang up, a Dobban a szív, szörfös instrumentálisok, a boksz és Papp Laci tiszteletére írt Bang, bang boogie, valamint ezúttal Péterffy Bori nélkül Péter énekelte el a Gitár peng az éjszakában című dalt. A másik aktuális siker, melyet egyes rádiók előszeretettel játszanak a Megőrülök érted pedig elhozta a közönség körében a katarzist.

A BFMK előtti, sorban következő koncert a pesti G-Jam Projekt fellépése volt. A szervezés kitűnően lett megoldva ezen a rendezvényen hiszen a két helyszín hasonló programjai nem ütötték egymást, mindenki szinte maradéktalanul meg tudott hallgatni minden zenekart. A dr. Rapcsákon feléépő banda instrumentális dalokkal várta a hallgatóságot, végre lehetett szusszanni egyet, mivel dalaik a szájat nem mozgatták meg, így azt mindenki kis borivásra használhatta. Virtuóz hangszerjátékuk talán nem is szabadtérre, inkább egy elegáns színházterembe, füstös klubba való lenne, mindazonáltal blokkjuk végére ők is becsempésztek pár énekes nótát. A kellemes, “Santanás” gitárjáték emlékezetes élményt mart minden hallgató fülébe ezen a helyszínen is.

Szintén a rendezőket dicséri, hogy az est utolsó fellépője a Kossuth téren színpadra álló The Carbonfools kiváló választás volt. Egy darabig úgy tűnt, a fiúk nem tudnak eljönni Vásárhelyre, ám mégis megoldották, mondhatjuk mindenki legnagyobb örömére. A csapatot a fiataloknak nem kell bemutatni . Az ország egyik legtöbbet foglalkoztatott fesztiválzenekara elektro-rockot játszik, dnb, darkwave és egyéb stílusjegyekkel. A 22 órakor kezdődő koncertre nemcsak a Kossuth tér, de a színpad előtere is megtelt, több száz fiatal testközelből tombolt kedvenceik slágereire. Az énekes Fehér Balázs jóformán az egész színpadot bejárta – legalább ötvenszer –  a koncert alatt, de az elektronikus részleg főnöke DJ Titusz is odaállt a mikrofon elé. A nagy slágerek természetesen mind elhangzottak. A Hideaway, a Donkey, a Sunset és még sorolhatnánk a dalokat, mellett, hatalmas ováció fogadta a nyár slágerét a Clublights-ot, amit kijelenthetjük mindenki ismer, hiszen az egyik magyar sörgyártó cég a summer moments elnevezésű reklámjához vette kölcsön.

Akinek a vágyát nem elégítette ki a négy remek koncert az sem unatkozott, mivel a borfesztivál összes standja nyitott kapukkal és kedves szavakkal várta a bort kóstolni vágyókat. Ezt mi is megtettük friss siklósi rosé-t, félszáraz muskotályt és üdítően kellemes badacsonyi olaszrizlinget ízlelgettünk. Pálinkákat is kínáltak több helyen, ám itt egy kritikát is meg kell fogalmazzunk és kell küldjünk a pálinkaházak felé. Ha valami a magyar pálinka válságát okozhatja, az az ára. Lehet akármilyen finom és különleges a nedű, 1000-1200 Ft-ot egy felesért, vagy 4 centért nagyon kevesen tudnak kifizetni. Hasonlót éreztünk pár boros stand esetében, a kóstolási árak mérséklésével talán jóval többen és többféle borba nyújtanák a nyelvüket.

Ami a zenéket és a koncertprogramokat illeti, nem is nagyon tudtunk semmibe belekötni, négy, a saját műfajában etalon zenekart láthattunk, az ország legjobbjait. Egy dolgot,  ez pedig a negatívumok-pozitívumok arányát jól jellemzi – tudnánk említeni. A Mystery Gang dzsungelről szóló nótái alatt a fénytechnika nem az általunk várt sárga és zöld, hanem kék és piros fényekben villódzott. De ennyi, ezt is csak azért, hogy mondjunk valami rosszat is. A hétfő délelőtti pihenés után pedig újabb forgatag, remeknek ígérkező koncertek várnak mindenkit Vásárhely belvárosában az este folyamán.

A Vásárhely24 Facebook oldalán most is további több száz fotó a koncertekről és a borfesztiválról!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik