Belföld

Messi és Fergusson is volt Székkutason

Nem elcsépelt dolog a kenyér ünnepe előtt szántóversenyt rendezni, derült ki a 3. regionális szántóversenyen Székkutason szombaton, valamint azt is megtudtuk, ha a Messi és Fergusson neveket halljuk nem feltétlenül a focira kell gondolnunk.

A kiejtés helyes ugyan (Messzi), de az írásmód némileg különbözik, így a régi és új traktorcsodák között mi most a Massey Fregussonra gondoltunk, melyből ugyanis láttunk gépet a székkutasi szántóversenyen, mely szombaton kora reggel hangos pöfögéssel, és falura szóló felvonulással kezdődött.

A verseny színhelye a tavalyi szomszédságában, Kispál Ferenc megyei Magosz és Agrárkamarai elnök földbirtokának szélén kapott helyett, idén talán még a tavalyinál is több támogatóval és nagyobb felhajtással. Versenyzők nemcsak Székkutasról de Balástyáról, a szomszédos megyékből sőt Jászkisérről is érkeztek.

A versenyzőket Mihály Károly főszervező köszöntötte, majd a meghívottak méltatták a rendezvényt, így Szél István Székkutas polgármestere, professzor Alvincz József a VM politikai főtanácsosa, Kispál Ferenc, Ozgyin Balázs, valamint dr. Soós Sándor a Magyar Szántóverseny Szövetség Egyesület elnöke. Ezt követően Laurinyecz Mihály esperes, plébános megáldotta az új kenyeret, és végre elkezdődhetett a verseny a nyitóbarázdák kiszántásával.

A több kategória öldöklő küzdelmet hozott, a bíróknak is feladta a leckét a délutáni értékelés során, hiszen nehéz terepen, rendkívül száraz és kemény földben kellett a versenyzőknek dolgozniuk. A teljesítményt ennek ellenére az átlagosnál jobbra értékelték. A hagyományos versenykategóriák mellett ezúttal is megmérették magukat a lovas szántók és veterán traktorosok is, DT-t és Hoffert amúgy sem gyakran lát manapság az ember, pláne nem munka közben.

A Jászkiséri Farkas família tagjai a verseny egyik kategóriájában is diadalmaskodtak, emellett pedig egy 1800-as évekbeli cséplőgéppel tartottak bemutatót, két kéve búza felhasználásával, amiről kiderült, tisztább gabona nyerhető mint sok modern kombájnnal.  A többi kísérőrendezvény is népszerű volt, sokan íjászkodtak Kerekes Tiborral, bámészkodtak a kitelepült támogatói sátoroknál, de tömegeket vonzott az ekevas-hajító verseny is, amit férfi és női kategóriában is elindítottak.

A nap kora este tombolahúzással és az eredményhirdetéssel zárult, és ezúttal sem lehetett senki sem csalódott, hiszen minden település versenyzői díjjakkal, helyezésekkel és értékes ajándékokkal térhettek haza. A mezőny női versenyzője, a balástyai Dékány Zsanett alaposan lepipálta a fiúkat, ugyanis a legnépesebb kategóriában hatból az előkelő második helyet szerezte meg. A résztvevők már fogadkoztak, jövőre ismét megmutatják mit tudnak Székkutason a szántásról.

A reggeltől estig tartó napról a Vásárhely24 Facebook oldalán további, több mint száz fotóval várjuk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik