Belföld

Ünnepségek, tűzijáték, rendezvények hétvégén a Balatonnál!

A hosszú hétvége sem telhet el a tó partján megannyi izgalmas esemény és program nélkül!

Háromszáz adag marhapörkölt rotyog Badacsonyban

Háromszáz adagot készítenek el a nemrégiben hungaricummá vált karcagi birkapörköltből a jubileumi, 10. Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepen pénteken; a fesztivál vasárnapig tart gasztronómiai és szórakozató programokkal.

Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnep csütörtökön a szürkebarát borudvar és a kézművesek vásárával veszi kezdetét, este pedig utcabál lesz – közölték a szervezők.

Pénteken a nemrégiben hungaricummá vált karcagi birkapörkölt tiszteletére, a Karcagról érkező vendégek mintegy 300 adag birkapörköltet készítenek, délután ötkor pedig szakmai előadás hangzik el a racka juhról.

Ezt követően szürkebarát borverseny kezdődik a faluházban, Kállay Miklós, a Magyarországi Borrendek elnökének vezetésével.    Estétől élőzenés táncház várja az érdeklődőket a Tördemic Néptáncegyüttes, a Marcali Baglas Fudamentum Néptáncegyüttes és a zalaegerszegi Harangláb Népzenei Együttes részvételével. Részletek itt!

Nyilvános hattyúgyűrűzés a Balatonon

A közönség bevonásával rendez ismét hattyúgyűrűzési programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Balatonnál tizenegy helyszínen augusztus 15-én és 16-án.

A bütykös hattyúk gyűrűzése a madárvédelmi szempontok mellett különleges látványt is ígér, hiszen a majdnem három méteres szárnyfesztávú, erős és harcos hattyúkat puszta kézzel kell befogni – közölte az egyesület hétfőn az MTI-vel. A program célja, hogy a Balaton egyik emblematikus állatát jobban megismerjék az emberek.

Az akciót az előzetes tervek szerint csütörtökön Balatonfüreden, Révfülöpön, Badacsonyban és Keszthelyen rendezik meg, pénteken pedig Keszthely mellett Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen, Balatonlellén, Balatonföldváron, Zamárdiban, és Siófokon kerül sor a madarak megjelölésére.

A gyűrűzés segítségével ismételt befogás nélkül, távcsővel vagy akár szabad szemmel is azonosítani lehet az egyedeket, ez pedig nélkülözhetetlen a faj kóborlási szokásainak pontosabb megismeréséhez.

Az MME azért szervezi mindig augusztus első felében a hattyúk gyűrűzését, mert a lúdalakúak érdekes vedlési sajátossága, a lohosodás, azaz a repülőtollak egyszerre történő cseréje éppen ebben az időben esedékes. Ilyenkor a madarak akár 6-8 hétre is röpképtelenné válnak, és nagy számban gyülekeznek a ragadozók ellen védelmet biztosító vizeken.

A programok pontos időpontjairól az MME honlapján lehet tájékozódni.

Itt lesznek tűzijátékok a Balaton -parton

Csaknem százhúsz tűzoltó biztosítja a tűzijátékot Budapesten és a Balaton-parton az augusztus 20-ai állami ünnepen – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője pénteken.

Petróczi Tímea közleményében emlékeztetett arra, hogy idén nemcsak Budapesten, hanem több Balaton-parti helyszínen is lesz tűzijáték, ezek biztosítását összesen 29 gépjárművel csaknem százhúsz tűzoltó végzi majd.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium két helyszínen, Budapesten és Siófokon működtet operatív törzset, amelyben a katasztrófavédelem is részt vesz.

A Balaton partján: Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Keszthelyen, Zánkán és Balatonfüreden összesen nyolc gépjárművel lesz készenlétben harminckét tűzoltók.
A tűzvédelmi szakhatóság munkatársai nem találtak olyan körülményt, ami a tűzijátékok biztonságos lebonyolítását akadályozná. A pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatban például azt vizsgálták, hogy mindenhol rendelkezésre állnak-e a tűz jelzéséhez és oltásához szükséges eszközök, a rakéták kilövési pontja körül meghatározták-e a tűzvédelmi szempontból szükséges nagyságú védőterületet, illetve azon belül milyen létesítmények és más veszélyforrások vannak – áll a közleményben.


Három nap rock and roll a balatonszemesi “sörolimpián”

Három napon át játszik több mint 60 zenekar rock and roll-t a szombaton kezdődő VI. Zorall Sörolimpián, a balatonszemesi Rider Beach (Vadvirág kemping) két tóparti színpadán.

Fellép többek közt az Action, Zorall, a Rómeó Vérzik csapata, a Kalapács, a Depresszió, a Blues Company, továbbá a fesztivál történetének legelső külföldi vendégei, a The Embodied svéd metálosai. Sing Sing néhány dal erejéig megemlékezik a 20 éve tragikusan elhunyt legendás gitárosról, Kun Péterről is. A zenész emlékére kiállítás is nyílik, és levetítenek egy dokumentumfilmet, amely a volt zenésztársak és a közönség visszaemlékezésiből készült – tájékoztatta Kurcz Orsi sajtófelelős az MTI-t.

A korábbi helyszínéről, Megyerről tavaly a Balatonhoz költözött Sörolimpiának nem célja, hogy a nagy fesztiválok sorába tartozzon. Olyan barátságos kisfesztivál akar maradni, amelyben az ország legkülönbözőbb részéről érkező “zorallosok” és a vagányabb rock and roll vonalat kedvelők egymásra találhatnak – fogalmazott a sajtófelelős. Egy internetes zenei magazin a közönségszavazatok alapján a “leghangulatosabb fesztivál” címet adta a tavalyi Sörolimpiának – emlékeztetett.

A várhatóan több mint ezer embert vonzó rendezvényen lesz tréfás Zorall-lagzi, motoros felvonulás, biciklitúra, csapatversenyek és játékok is. Újdonságként idén itt rendezik meg a Pulzus rockzenei tehetségkutató döntőjét is.

Augusztus 18. és 20. között indul útjára a “Nagyon Balaton” ünnepi rendezvénysorozat

A teljes Balaton Régiót érintő, nagyszabású programsorozat keretében három nap alatt, tucatnyi helyszínen zajlanak koncertek, sport-, családi- és gyerekprogramok. Új fesztiválok indulnak, s számos műfajban hazai és világsztárok lépnek színpadra, valamint újra koncertet ad az LGT. A nemzeti ünnepet a Balaton közepéről indított, látványos tűzijáték koronázza meg. A programokra több százezer vendéget várnak a szervezők.

Egyedülállóan tartalmas és színes ünnepi programmal készülnek az augusztus 20-át megelőző napokra a Nagyon Balaton című rendezvénysorozat szervezői. Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció vezetői, a Nagyon Balaton program kitalálói ismertették a grandiózus projekt legfontosabb részleteit, amelyhez fő szponzorként kapcsolódott a Telekom, fő médiapartnerként pedig az MTVA.

Augusztus 18-20 között a Balaton Régió számos pontján szerveznek kulturális eseményeket és fesztiválokat. Az exkluzív programok között újra színpadra áll, és végre szabadtéren, “Tabán-hangulatban” koncertezik a Locomotiv GT Alsóörsön, ahol az egész napos program az LGT-ről szól. Lesz egy háromnapos, ingyenes családi- és sportfesztivál Zánkán, folkfesztivál Veszprémben, s egy szintén háromnapos dzsessz-sorozat, Lajkó Félix koncerttel, a Füredi Borhetek keretében.

Erre az időpontra költözik át a tihanyi ARTPlacc kortárs művészeti program, és még két izgalmas eseménnyel is bővül a paletta: Zamárdiban indul a Petőfi Rádió nevével fémjelzett Strand Fesztivál hazai és világsztárokkal, amely keretében többek között a Fall Out Boy, a Pendulum és Yonderboi is színpadra lép. Balatonvilágoson pedig, B my LAKE néven egy új elektronikus zenei fesztivál debütál a Club Aliga Kempingben, összesen 100 DJ-vel és live act-tel. Tour de Strand címmel pedig megrendezik az első balatoni “átvízibiciklizést” is. Kattintson ide a részletekért!

Levendula túra Tihanyban

Fedezze fel Tihany kincseit! A tihanyi kikötőből városnéző kisvonat szállítja a résztvevőket a tihanyi Levendula Házhoz, ahol egy interaktív kiállítás segítségével megtekinthetik a Tihanyi félsziget keletkezését, utána kisvonat szállítja a vendégeket a “Régi idők udvarába”, ahol ebéd, majd rövid szabadprogram. A program után visszautazás a kikötőbe. Részletek!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik