Belföld

Karnevál Fehérváron

A-Fo-utca-atadasa(960x640).jpg (A Fő utca átadása)
A-Fo-utca-atadasa(960x640).jpg (A Fő utca átadása)

A zsúfolásig megtelt Belvárosban átadták a Fő utcát és este annak díszfényeit.

Második éve várták azt a pillanatot a fehérváriak, amikor végre felújítva használhatják a Fő utcát. Már pár hete jól látszott, milyen is az új burkolat, az új világítás, az új utcabútorzat, a szökőkutak, de egybe csak tegnap este állt össze a kép. Ha semmilyen rendezvényt nem szervez az önkormányzat, akkor is tele lett volna a Belváros, mert kiéhezték az emberek a kulturált körülményeket. Viszont a műsorokkal sem maradtak adósok a szervezők. Egy újságíró ilyet ritkán tesz, most mégis: megemelem kalapom mélyen! Látva a végeláthatatlan tömeget, annak hangulatát, ki kell mondani: odatették magukat azok, akik az átadásról gondoskodtak. Nem volt olyan utcasarok, ahol ne történt volna valami – már korán reggel bábosok várták a gyerekeket, a város ismert figurái beszélgettek az emberekkel, vagy éppen negyventáblás sakkpartit vívtak, flash mob, ének, színház, vásár, tánc és zene, zene töltötte be a történelmi belvárost. Tegnap olyan élet költözött az öreg falak közé, amely kicsordult a Belváros határain, hiszen még éjfél után is nyüzsögtek a fiatalok.

A Miénk itt a tér című egész napos fesztivállal átadták a Fő utcát, amely összességében 2,1 milliárd forintból készült el, persze ebben a Hiemer-ház rekonstrukciója is benne van. Az átadáson a polgármester azt mondta: amit most látunk csak eszköz, közösségi tér arra, hogy Fehérvár ráébredjen történelmi szerepére, az egykori koronázó főváros jelentőségére, hogy végre százezer ember egységes közösségben indulhasson neki a jövőnek.

A Fő utca szigorúan gyalogos övezet lett, ami annyit jelent, hogy reggel 9 órától este 9 óráig még kerékpárral sem lehet behajtani, csak tolni szabad azt. Ez a mostani hemzsegő napokban érthető és jogos, ugyanakkor a hétköznapokban nem biztos, hogy szerencsés. Nemcsak arra gondolunk, hogy a Belváros lakói csak úgy tolhatják haza a biciklijüket, az ott élő gyerekek mehetnek a Várkörútra kerékpározni, hanem arra is, hogy a környék amúgy is túlterhelt környékén még több autó lesz majd a hétköznapokban, ugyanis az öreghegyiek, felsővárosiak, maroshegyiek, feketehegyiek inkább autóval mennek majd, mert kinek van kedve tolni a kerékpárt. A bringások így kiszorulnak a környező forgalmas utakra, ahol aztán tényleg megnő a balesetveszély. Reméljük, hogy csak átmeneti ez az elképzelés és azt is, hogy a kerékpárosok civilizált viselkedéssel visszanyerik a jogot, hogy az új Fő utcán tekerhessenek! A gördeszkások, görkorisok megnyugodhatnak, mert szabad a pálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik