Belföld

Hatszoros a túljelentkezés az állami földekre

30 birtoktest 1600 hektárja került kiírásra a földhaszon-bérleti szerződésekben Székkutason, melyekre hatalmas, hatszoros túljelentkezés mutatkozik. Szél István polgármesterrel beszélgettünk.

180-190 körüli csomagot vásároltak a szegedi NVH-tól a helyi és a környékbeli gazdák. A kisebb birtoktestekre jóval nagyobb, esetenként 10-12-szeres a túljelentkezés, a nagyobbakra 4-5-szörös, hangsúlyozta Szél István.

Ezt a tendenciát országosan is orvosolandó hoztak új döntést – olvasható a kormany.hu oldalon – mely alapján a 100 hektáros testeket 2, 150 hektárosakat 3, a 200 fölöttieket pedig 4 részre osztják. Szél István a kormány elképzelését üdvözölte, hiszen így még több gazda, még több pályázó juthat állami földhöz.

Székkutas határában a Körös-Maros Nemzeti Parknak is jelentős állami földterületei vannak, ezek egy része is – mely zömében legelő – kiírásra kerülnek. Itt is tízen felüli a testek, így a pályázható területek száma, közöttük a fél hektárostól a több mint 100 hektáros területig, mondta el a polgármester.

Szél István még hozzátette, a székkutasiak nagy számban kértek és kaptak segítséget a földpályázatok elkészítésében és benyújtásában a vásárhelyi Polgármesteri Hivatalban működő pályázati tanácsadó irodában. A polgármester reményét fejezte ki, hogy a székkutasi földeket valóban székkutasi gazdák, pályázók is nyernék meg, de természetesen erre befolyásuk nincs. A földtörvény szabályozása által 20 kilométeres körzetben lehet pályázatokat benyújtani, így földet bérelni a működési helytől számítva, ezért a település földjeire Vásárhelyről, Nagymágocsról, Orosházáról, Derekegyházáról is pályázhatnak.

A pályázatot beadókkal vélhetően szeptember végéig megköti az NVH a 20 évre szóló bérleti szerződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik