Belföld

Az “abszolút rejtőzködők” 61 százaléka leváltaná a Fidesz-kormányt

voksolás (szavazás, )
voksolás (szavazás, )

Az Ipsos szerint nőtt a választói aktivitás: az egy hónappal korábbi 38 helyett 44 százalék ígéri biztosra választási részvételét, a pártok támogatottsága alig változott.

A Fidesz támogatottsága lényegében fél éve változatlan, a rezsicsökkentés bejelentése óta a teljes népességben nem volt 24 százaléknál kevesebb. Most 26 százalékos. A szocialisták tábora is stabil, az utóbbi fél évben 14-16 százalék között volt, jelenleg 15 százalékos. A Jobbik a tavaszi visszaesés után az elmúlt hónapokban “visszatornázta” magát 8 százalékra. Az LMP március óta 2 százalékon áll, míg az Együtt-PM az elmúlt fél évben a választásra jogosultak 3-5 százalékát tudhatta maga mögött, e hónapban 4 százalékon áll. A Demokratikus Koalíciót változatlanul a népesség 1 százaléka támogatja.

A biztos pártválasztók között a Fidesznek 49, az MSZP-nek 26 százaléka van. Az aktív szavazói kör 12 százaléka jobbikos, 6 százaléka az Együtt-PM támogatója, az LMP 3, a DK pedig 2 százalékot kapna.

Az Ipsos szerint míg a múlt hónapban a választópolgárok 38 százaléka ígérte biztosra részvételét, augusztusra ez már 44 százalékra nőtt. A részvételi hajlandóság különösen a húszas-harmincas korosztályban és vidéken emelkedett: 10-10 százalékponttal, de ők így is kevésbé aktívak másoknál. A részvételi szándék az ötvenes-hatvanas generáció tagjainál, a budapestieknél és a diplomásoknál a legnagyobb.


Fotó: Neményi Márton

A pártoktól távolságot tartók csoportja fél éve 45-47 százalékot tett ki, jelenleg 43 százaléknyian vannak. A felmérésből most az is kiderül, hogy a választók 7 százaléka a hétköznapokban rendszeresen eltitkolja politikai nézeteit, további 24 százalék pedig alkalmanként “rejtőzködő”. A pártkötődésüket eltitkolók többségének ugyanakkor van kedvenc pártja. Az Ipsos szerint a 31 százaléknyi rejtőzködőn belül 8 százalék Fidesz-szavazó, 7 százalék MSZP-s, 3 százalék a Jobbikkal, 1-1 az Együtt-PM-mel, az LMP-vel és a DK-val szimpatizál. A választók 10 százaléka a közvélemény-kutató kérdésére sem árulta el politikai hovatartozását, míg a teljes mértékben titkolózók a szavazásra jogosultak 5 százalékát teszik ki. Nagyjából 400 ezren vannak.

Ugyanakkor amíg a lakosság egészének a fele szeretne a választások után másik kormányt látni, 30 százalék viszont a jelenlegi kabinet további működését óhajtja, az “abszolút rejtőzködők” 61 százaléka leváltaná a Fidesz-kormányt. Az ország állapotát is az átlagosnál rosszabbnak értékelik: a teljes lakosságon belül 65 százaléknyian gondolják azt, hogy rossz irányban haladnak a dolgok, a rejtőzködők között viszont 72 százalék van ezen az állásponton.

A rejtőzködők az átlagosnál nagyobb számban mondják azt, hogy részt vennének a választáson: 51 százalék biztosra veszi, 32 százalék valószínűsíti ezt. A rejtőzködés főképpen a vidéki kis- és középvárosokban, falvakban, az aktívan dolgozók, a szellemi munkát végzők körében és a negyvenes-ötvenes korosztályban elterjedtebb az átlagosnál. Az Ipsos 1500 felnőttet kérdezett meg augusztus 6. és 13. között.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint ugyanakkor egy most vasárnapi választáson a teljes népesség 32 százaléka szavazna a kormánypártokra. A közvélemény-kutató adatai alapján a Fidesz-KDNP jelenleg 1,8 millió voksot szerezne, de összesen két és fél millióan szimpatizálnak vele. A Nézőpont Intézet elemzésében azt írta: egy hatékony mozgósító kampány révén a Fidesz 2014-ben megközelítheti 2010-es eredményét, amikor 2,7 milliós szavazótábor támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik