Belföld

Veszélyben a Balaton!?

aranyvessző (aranyvessző)
aranyvessző (aranyvessző)

Az aranyvessző elterjedése miatt akár az állatok is veszélybe kerülhetnek

Az aranyvesszőt dísznövényként telepítették be Magyarországra. Ez a növény szívós, tág tűrésű, és jobban ellenáll a kiirtásnak, mint társai, ezért nagy károkat okoz a védett területeken. Ráadásul sokan allergiásak is rá, csak nem tudják – írja az origo.hu.

Ez a faj leginkább a szárazabb partszakaszokat veszélyezteti a Balatonnál, mivel az ilyen területeken terjed a legjobban. A nádakra is veszélyes: a Szigligettől nem messze lévő nádas ma már egy repceföldhöz hasonlít. Ez a növény akár 220 centiméterre is megnőhet, és júliustól szeptemberig virágzik.

A nád pusztulása hatással lehet más állatok élőhelyeire. A madaraknak más fészkelő helyet kell keresniük, de a hüllők és kétéltűek élettere is csökkenhet.
Az egyetlen hatásos módszer, hogy védekezni tudjunk, az a megelőzés. Szabályozni kell az allergiát okozó, talaj átalakító hatású növényfajok telepítését.

Magyarországon roppant mód elterjedt már ez az agresszív faj, pedig megelőzhető lett volna, ha időben irtották volna a parlagfüvet, és tiltották volna az aranyvessző telepítését. Ha ez megtörtént volna, akkor ma már nem tartanánk itt, ugyanis országos mértékű beavatkozás kellene a növény kiirtására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik