Belföld

Hamarosan búcsúzik a Nohab a Balatontól

Hamarosan véget ér a 2013. évi nyári menetrend, így már csak két hétvégén lehet igénybe venni a MÁV-START JUBILEUMI vonatát. A szerelvény különlegessége, hogy a Magyarországon éppen ötven éve, 1963-ban forgalomba állt Nohab-mozdonyok közül az egyik vontatja.

A Balaton északi partján Budapest-Balatonfüred-Tapolca vasútvonalon mindennap közlekednek a nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsikkal is ellátott TEKERGŐ elnevezésű gyorsvonatok, de szombaton és vasárnap visszarepülhetünk egy kicsit az időben, és részt vehetünk egy hangulatos időutazáson a JUBILEUMI vonatok segítségével.

Az idén hatvanöt éves Utasellátó egy múltidéző hangulatú étkezőkocsit is közlekedtet a szerelvényben, így az utazás időpontjához igazítva akár egy kellemes reggelit, ebédet vagy vacsorát is elfogyaszthatnak az utasok. A JUBILEUMI vonat Déli pályaudvarról szombaton 11:30-kor, vissza Tapolcáról 16:56-kor, vasárnap a Déli pályaudvarról 7:30-kor, Tapolcáról 12:56-kor indul, egészen augusztus 25-ig. (A vonat az augusztus 20-ai állami ünnepet megelőző és azt követő hétvégéken is csak szombaton és vasárnap közlekedik.)

A különleges JUBILEUMI szerelvényt normál díjszabással közlekedteti a MÁV-START, az utasokat a menetjegyükön felül nem terheli plusz költség, és a megszokott kedvezmények (például diák, vagy nyugdíjas kedvezmények) is igénybe vehetőek.

A Nohab-mozdonyok svéd gyártmányúak, és az egyik legszebb dízelmozdonynak tartják őket. Magyarországra 1963 és 1964 között összesen húsz darab érkezett. A Nohabokat a megbízható működésük, és csekély karbantartást igénylő fenntartásuk igazán népszerűvé tették a vasutas társadalomban.

A mozdonyvezetők között annak idején rangot jelentett, ha valaki Nohab-mozdonyon dolgozhatott. Népszerűségük még a mai modern mozdonyok mellett is töretlen, Magyarországtól Norvégiáig még mindig vannak üzemképes járművek. Hazánkban utoljára menetrendszerinti személyszállító vonatot 2000-ben továbbított Nohab- mozdony.

Az elmúlt években igen ritkán, jellemzően különvonatként lehetett látni a mozdonyokat, azonban közlekedését minden esetben nagy érdeklődés övezi, elsősorban a vasútbarátok részéről. Számos fotót lehet látni az interneten, vasúti kiadványokban, könyvekben is a Nohabokról, szívesen fotózzák a vasút szerelmesei, és azok, akik szeretik a közlekedési különlegességeket.

Nohab-mozdonyokról a MÁV-START fényképarchívumába is néhány nap alatt több mint száz fotó érkezett vasútbarátoktól, melyről összeállítást a www.mav-start.hu oldalon láthatnak. Amennyiben az érdeklődők maradandó fotós emléket szeretnének a Nohab-mozdonyról, a vasúttársaság Budapest- Keleti és Déli pályaudvaron található személyes ügyfélszolgálati irodáiban augusztus 10-től, limitált mennyiségben a JUBILEUMI vonat fotójával ellátott bögrék is megvásárolhatóak az ajándéktárgyak között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik