Belföld

1500 embert tesz lapátra az ISD Dunaferr

dunaferr (dunaferr)
dunaferr (dunaferr)

A veszteséges vállalat nem jelezte szándékát, az ellenzéki pártok pedig a kormányt hibáztatják

A vállalat menedzsmentje még hétfőn közölte az MTI-vel, hogy rövidesen megkezdődik a létszámleépítés az ISD Dunaferr Zrt.-nél, és 1500 embert küldenek el.
A cég közleménye szerint ezt a bejelentést még múlt hét pénteken tette meg Oleg Mkrtchan, az ISD Kooperáció vezérigazgatója és Evgeny Potapov, az ISD Kooperáció gazdasági vezérigazgató-helyettese. Azt is ismertették, hogy a hivatalos eljárást a holnapi napon, vagyis augusztus 15-én indítják el.

Úgy tudjuk, a tulajdonosi döntés hátterében a vállalat tartós vesztesége áll, melynek oka az alacsony működési hatékonyság a vetélytársakhoz viszonyítva. A Dunaferr folyamatosan halmozza fel a tartozásokat, és az utóbbi két évben csak az anyavállalatnak köszönhette fennmaradását. Evgeny Tankhilevich cégvezető egy korábbi szakmai rendezvényen elmondta, hogy a Dunaferr 2008 óta nem nyereséges. Tavaly minden eddiginél magasabbra nőtt a cég termelése, de az euró gyengülése és a magas alapanyagárak miatt 36 millió dollár negatívumot mutatott az adózás előtti eredmény. Az idei első félévben jól teljesített a cégcsoport, közel vannak a tervszámokhoz, de a magas fix költségek csökkentése nélkül ismét veszteséggel zárhatnak. Június végén az ISD Dunaferr Zrt.-nél 7522 munkavállalót foglalkoztattak, közülük 6837 a saját és 685 a kölcsönzött munkavállaló.

Mint később kiderült, nem tudtak arról, hogy a cég 1500 ember elbocsátását tervezi, mivel a Fejér Megyei Kormányhivatal munkaügyi központja eddig nem kapott szándékbejelentést a létszámcsökkentésről. Közleményükben jelezték, hogy dunaújvárosi kirendeltségük folyamatos kapcsolatban áll a céggel. A munkaügyi központ előzetesen kidolgozott egy intézkedési tervet, amelynek véglegesítéséhez azonban szükséges az érintett munkavállalók létszáma és foglalkoztatási csoportok szerinti megoszlása. Ezek az adatok kötelező kellékei a munkáltató szándékbejelentésének – tették hozzá.

Az ellenzéki pártok mindeközben a kormányt hibáztatják, mert szerintük semmit sem tettek a munkahelyek megmaradásáért, illetve az elbocsátott embereknek sem segítenek, hogy könnyebben szerezhessenek új állást.
Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke kedden hozzátette, hogy a Fidesz hiába ígért tíz év alatt egymillió munkahelyet, ha a már meglévőket sem tudja megtartani.

A munkaügyi központ viszont kiemelte, hogy felkészültek arra, hogy segítsék a leépítéssel érintett munkavállalókat. Felajánlották, hogy kihelyezett ügyfélszolgálatot létesítenek a gyár területén, ahol a munkavállalók tájékoztatást kaphatnak aktuális állásajánlatokról, a munkaügyi központ foglalkoztatási és képzési támogatásairól, valamint munkavállalási, jogi tanácsadásban részesülhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik