Belföld

Az ETO négy gólt, Guardiola pedig villányi bort kapott

A Bayern München megismételte kilenc évvel ezelőtti teljesítményét, azaz 2004 után 2013-ban is 4–1-re győzte le a Győri ETO FC-t. Az ETO gólját az első félidőben Martínez szerezte.

A Bayern München küldöttsége, miután megérkezett a péri repülőtérre buszokkal tette meg a stadionhoz vezető utat. Mivel a mérkőzésig nagyon kevés idő – kevesebb, mint két óra – volt hátra, így a játékosoknak semmi más dolguk nem volt, mint a lehető legjobban ráhangolódni a találkozóra.

A rendezők figyeltek arra, hogy a világsztárokat ne tartsák fel autogram, -és fotóvadász szurkolók, így gyakorlatilag sem néző, sem újságíró nem kerülhetett Ribéryék közelébe. A gálameccs kezdése előtt egy órával az ETO Park Hoteljében is csak a Bayern elnökével, a klub egykori legendás játékosával Karl-Heinz Rumeniggével futhattak össze néhányan. A többszörös aranyladás, Tarsoly Csabával, az ETO tulajdonosával együtt sajtótájékoztatón fogadta a kérdéseket.

Rumenigge udvariasan azzal kezdte, hogy megköszönte a vendéglátást, és elmondta, hogy nem gondolkodtak sokat, amikor az Audi felkérte a klubot, hogy jöjjön el Győrbe. Szponzorukkal hosszú ideje csodálatos  kapcsolatot ápolnak, így természetesen igen volt a válasz.

(fotó: MTI)

Rumenigge kitért a klub eddigi legsikeresebb szezonjára is

„Az elmúlt év a Bayern 113 éves történetének legsikeresebb esztendeje volt, hiszen megnyertük a Bundesligát, a Német Kupát és mindezek csúcsaként a Bajnokok Ligáját. Ez nehezen múlható felül, de megpróbálunk ismételni. Természetes volt számunkra, hogy a lehető legerősebb csapatunkkal érkezünk.”

Rumenigge a meccs előtt azt jósolta, hogy óriási figyelem kíséri Németországban is a 90 percet, mert most játszhat először Guardiola együttesében a Dortmundtól igazolt Mario Götze.

„A fiatal válogatott játékosért 37 millió eurót fizettünk, reméljük meghatározó futballistája lesz a csapatnak. Úgy gondolom ez is a nagyrabecsülésünk jele, hogy Götze Győrben mutatkozhat be Bayern-mezben a közönségnek.”

A Bayern legendája a magyar futballról is elmondta a véleményét

„A magyar foci ma nem a minőséget képviseli. Én ezt nagyon sajnálom. Amiben a felemelkedés lehetőségét látom az az utánpótlás nevelés. Nem érdemes légiósokra építeni, van rengeteg tehetséges magyar fiatal, játszanak ők!”

Tarsoly Csaba visszaemlékezett arra a 2004 májusi találkozóra, amikor a Bayern, még a régi ETO Stadionban 4-1-re verte a zöld-fehéreket. A Győri ETO FC elnöke ekkor még nem tudhatta, hogy most ugyanez lesz a végeredmény.

„Kilenc éve a Bayern elleni mérkőzéssel ünnepeltük az ETO 100. születésnapját, most ismét eljött Európa jelenlegi legjobb csapata hozzánk. Köszönjük, hogy Guardiola a legjobb csapatával érkezett. Akkor, 2004-ben egy álom volt az új stadion, azóta ez megvalósult, és úgy gondolom egy jó csapat is épült hozzá, hiszen legutóbb bajnokságot nyertünk.  Nekem a mellettem ülő Karl-Heinz Rumenigge jelenti a Bayernt, és azt a sportembert, amilyeneket mi is szeretnénk kinevelni a magyar futballnak az akadémiánkon.”

A mérkőzésre megtelt az ETO Park, ez nagyjából 16 ezer nézőt jelent. Guardiola tartotta magát  a szavához, és valószínűleg a szerződésben foglaltakhoz, így már a kezdőben világsztárok léptek pályára. Ott volt a csapatban Thiago, Javi Martinez, Thomas Müller és Van Buyten is. A hangulat nem vetette szét a stadion falait, hiszen viszonylag eseménytelenül, és csendben telt az első félidő nagyrésze.

Az látszott, hogy a Bayern nem erőlteti meg magát, az ETO pedig becsülettel próbálkozik. A félidő végén jött a hőségben a hidegzuhany a németekre: Leandro Martinez a Győrt juttatta vezetéshez. Arról nincsenek információk, hogy Pep Guardiola milyen módszerrel tette helyre a szünetben a néha kissé flegma játékosait, de tény, hogy a második negyvenöt percre rákapcsolt a Bayern. Érkezett Ribéry és a később duplázó Götze, a München pedig szerzett négy gólt. A másik két találat Saquiri nevéhez fűződik.

A lefújás után azonnal az öltözőbe siettek a játékosok, sajtótájékoztatót is csak a két edző tartott.

Guradiola érkezett előbb, mint mindig most is elegánsan, mintha egy divatfotózásról lépett volna elő. Közvetlen stílusban válaszolt a kérésekre, amíg Pintér Attila is elfoglalta helyét a kamerák előtt. Az ETO edzője egy villányi vörösborral a kezében ült le kollégája mellé.

„Először is gratulálok a Bayernnek, és Pepnek a sikerért. Szeretném egy finom borral megajándékozni, hogy ne csak a 4–1-es győzelemre emlékezzen. Nagy megtiszteltetés volt, hogy egy ilyen gárdát tudtunk fogadni. Tizenöt-húsz éve nem volt Magyarországon ennyi sztár egy csapatban. Becsülettel játszottunk, mindkét csapat bebizonyította, hogy pár nappal a bajnoki mérkőzés után fantasztikus találkozót tud produkálni. Az utolsó fél órában már azok is pályára léptek, akik sérülés vagy egyéb okok miatt nagyon kevés lehetőséget kaptak. Minden tiszteletem a játékosok előtt, örüök, hogy ki tudtuk szolgálni a nézőket.”

Josep Guardiola dícsérte az ETO játékát, mert nagyon megnehezítették a Bayern dolgát

„Az első félidőben nehezen találtuk a játékot, de szerencsére a második félidőben már jobban teljesítettünk. Jó teszt volt ez számunkra, örülök a játékosaim teljesítményének. Az ETO szervezett játékot mutatott, és gyors csatárai révén veszélyesek voltak a kontrák, a gólt i egy ilyen szituációból kaptuk. Összességében elégedett vagyok a teljesítményünkkel.”

A két edző a nyilatkozatok után csatlakozott saját csapatához, mert a program szerint közös vacsora következett. A Bayern-sztárokra újságírók, fotósok százai vártak az interjúkra kijelölt vegyes zónában, de esély sem volt a nyilatkozatokra, mert Müllerék amilyen lendülettel érkeztek úgy mentek is tovább. Götze volt az egyetlen, aki az egyik német stábnak mondott pár mondatot, kiosztott néhány aláírást és rohant a többiek után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik