Belföld

Akár végzetes is lehet a pollenallergia

Még fokozódni fog a pollenszennyezettség, amely ellen a szakemberek szerint védekezni kell.

Kapcsolódó cikkek

A Szeged24 által megkérdezett szakemberek szerint bár már benne jócskán vagyunk az alllergia szezonban, az még most fog fokozódni. Ha marad a jelenlegi meleg, és jön még rá eső is, ahogy azt az időjósok jelzik, akkor tovább szaporodnak majd a pollenszemcsék.

Az orvosok elmondták: a pollenszemcsék emelkedése egyenes arányban van az allergiás tünetek növekedésével. Egy légköbméterben 25 pollenszemcse is igazoltan panaszokat tud okozni, és már volt olyan szezon, hogy 800 parlagfű szemcsét is mértek egy légköbméterben Szegeden és környékén. A szakorvosi rendelőkben egyébként már növekedett az allergiás panaszokkal orvoshoz fordulók száma.

Az orvosok szerint lehetőleg el kell kerüljük az allergiás tüneteket. De hogyan is? Például tartózkodjunk zárt helyen, az autóban alkalmazzunk pollenszűrős légkondicionálót, az utcai ruhánkat ne vigyük be a hálószobába, és előnyösebb a szezonban a rövid frizura is. Ezen kívül lehet már Magyarországon is maszkokat kapni, aki allergiás, ne szégyellje hordani.

Az is nagyon fontos, hogy ne az igazoltan allergiás ember nyírja például otthon a füvet. Az orvosok külön felhívták a sofőrök figyelmét arra, hogy az autópályán egy tüsszögő roham akár végzetes is lehet, hiszen ez nagyon balesetveszélyes. A szakemberek szerint az is tévhit, hogy hozzá lehet szoktatni szervezetünket az allergiához. Ezt szerintük senki ne próbálja meg, kerüljék el mindazok a pollenszennyezett területeket, akiknek allergiás panaszai vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik