Belföld

Szélvihar és jégeső váltja a hőséget

szelvihar(1)(960x640).jpg (vihar, )
szelvihar(1)(960x640).jpg (vihar, )

Ma a Tiszántúlon még 27 fok körül, az ország nagy részén egy északnyugat felől átvonuló hidegfront hatására már 25 fok alatt várható az átlaghőmérséklet.

A déli, kora délutáni órákig szórványosan alakulhatnak ki zivatarok az országban, amelyet szélerősödés (55-70 km/h) és néhol felhőszakadás (~25-30 mm) kísérhet – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A délutáni óráktól a szórványos zivatarok már döntően a Dunától keletre várhatóak, amelyet helyenként viharos (60-80 km/h) szél és néhol felhőszakadás (~30 mm), jégeső (< 2cm) kísérhet.

Főként az északkeleti országrészben a zivatarokhoz néhol akár 80 km/h feletti széllökés és intenzívebb felhőszakadás (>40 mm) társulhat. Az északnyugati szelet a kora esti órákig az Észak-Dunántúlon zivatartól függetlenül viharos (60-75 km/h) széllökések kísérik.

A hőség miatt négy megyében továbbra is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés, míg több helyen a várható heves zivatarok, felhőszakadás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A Balatonnál és a Velencei-tónál másodfokú, a Tisza-tónál elsőfokú viharjelzést adtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik