vörösiszap (vörösiszap, )
Belföld

Humán katasztrófa várhat Ajkára

Humán katasztrófának is beillő munkanélküliség fenyegeti Ajkát és térségét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. leépítése miatt a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint, amely ezért a kormányt teszi felelőssé.

Az év végéig legalább ezer ott élő ember, a Mal Zrt. csaknem háromszáz alkalmazottja és kétszer ennyi beszállító veszítheti el megélhetését – áll a szakszervezet közleményében.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A VDSZ közölte, a döntéshozók az ígéretek ellenére sem tettek semmit azért, hogy a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa után megmentsék a világhírű hazai alumíniumgyártást, ezrek biztos megélhetését. A szakszervezet segíti az elbocsátásra ítélt dolgozókat – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy Székely Tamás, a VDSZ, valamint az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a munkanélküliség lavinaként omlik majd a térségre, “hiszen az itt élők többsége közvetlenül vagy közvetve a kormány által magára hagyott, sőt szándékosan elsorvasztott Mal Zrt.-ből, a bauxitfeldolgozásból élt”. Emlékeztettek: a szakszervezet a három évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa utáni döbbenetben is, szinte az első perctől ellenezte a gyár bezárását, a termelés leállítását.

Az elnök felidézte: tavaly a VDSZ az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezettel közösen jegyzett petíciót adott át a kormány megbízottjának és minden parlamenti párt vezetőjének, ebben a döntéshozók felelősségére hivatkozva kért segítséget a Mal Zrt.-nek.

“Ígéretekből nem is volt hiány, ám a kormányzat és a különféle hatóságok végül segítség helyett többnyire akadályozták a cég talpon maradását” – tartalmazza a közlemény. Hozzátették: a teljesíthetetlenül és indokolatlanul magas, 135 milliárd forintos környezetvédelmi bírság, az ideiglenes új tározók kialakításának költsége és a végleges használatbavételi engedély visszatartása jelentősen hozzájárult a cég működésének megrendítéséhez. Székely Tamás szerint ez egyértelműen a kormány felelőssége.

Azt írták, a szakszervezet a felszámolóbiztossal együttműködve igyekszik a lehető legelőnyösebb feltételeket kiharcolni az elbocsátásra ítéltek számára, ám ebben a helyzetben az egyetlen emberséges megoldás egy másik munkahely és megélhetés biztosítása lenne. Székely Tamás szerint azonban erre jelenleg esély sincs abban a térségben.

A felszámolás alatt álló Mal Zrt. felszámolóbiztosa pénteken jelentett be csoportos létszámleépítést az üzemi tanácsnak – tájékoztatta az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet elnöke, Pad Ferenc aznap az MTI-t. Közölte: két-háromszáz dolgozót bocsáthatnak el a gyárból, a végleges létszámról folytatódnak a tárgyalások. Hozzátette: az elbocsátások jelentős részére ütemezetten, az év végéig sor kerül, de a folyamat 2014 májusáig is elhúzódhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.