balaton (balaton, )
Belföld

Nincs már hely a Balatonon

Már nem a vendéglátók fogják a vendéget, hanem a nyaralni készülők vadásszák a szálláshelyeket. Fordult a kocka, megtelt a Balaton.

Húsz éve nem volt példa arra, hogy a balatoni utazási irodák, szállásközvetítők kiadó szobákat keressenek a Balatonon a főszezon közepén. A hetek óta tartó kánikulának köszönhetően nemcsak a szállodákban és a panziókban van telt ház, hanem a fizetővendéglátó-helyeken is. Az elmúlt években sok szállásadó már a tóhoz vezető utakon megpróbált vendéget fogni, az idén azonban a nyaralók keresik a házakat – írja a Napi Gazdaság.

A lap által megkérdezett szobakiadók szerint az északi és a déli parton augusztus 20-ig nagyon nehéz lesz vízhez közeli házat találni, sőt a tótól távolabb lévő apartmanok és villák jelentős része is foglalt marad. Ebben a jó időn kívül nagy szerepe van annak is, hogy a magyar pénztárcákhoz szabottak az árak. A naponta és személyenként 2500-3500 forint között kínált szállások – még a kevésbé színvonalasak is – szinte azonnal elkelnek.

A tíz euró körüli szállásár és a gyenge forint a külföldiek érdeklődését is felkeltette. Kázmér Miklós, a német Euro Travel GmbH magyarországi képviselője szerint az elmúlt években nem csak itthon lett egyre fontosabb, hogy mi mennyibe kerül, e tekintetben pedig a fizetővendéglátó-helyekkel sem a szállodák, sem a panziók nem tudják felvenni a versenyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!