Belföld

Marad a piros figyelmeztetés, de heves zivatarok is várhatók

Eső Szegeden (Eső Szegeden)
Eső Szegeden (Eső Szegeden)

A délután várható heves zivatar miatt három dunántúli megyében másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hőség miatt 17 megyében és a fővárosban továbbra is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben.

A napi középhőmérséklet északnyugaton 25-27 fok között, másutt 27-30 fok között valószínű. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében már csak elsőfokú, az ország többi területén viszont még piros figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 34 és 39 fok között, északnyugaton 30 fok körül alakul. Késő estére 21-29 fok közé hűl le a levegő.

Egy hidegfront hatására várhatóan a délutáni óráktól a Dunántúl középső megyéiben, illetve néhol az északnyugati harmadában, majd estétől, késő estétől a Dunántúlon egyre nagyobb számban, helyenként az Északi-középhegység nyugati, északi részén alakulhatnak ki zivatarok. Várhatóan a délutáni és az éjszakai órák között a Dunántúlon heves zivatar is kialakulhat.

Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várható  heves zivatarok miatt. Ezeken a területeken 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre és akár 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabokra is számítani lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik