Belföld

Lezárult a szegedi lézerközpont építési engedélyezési eljárása

szegedi-lezerkutato-kozpont(210x140)(5).jpg (szegedi lézerkutató központ)
szegedi-lezerkutato-kozpont(210x140)(5).jpg (szegedi lézerkutató központ)

Sikerrel zárult le az ELI-ALPS lézeres kutatóintézet építésének számos fordulóból álló engedélyezési eljárása: a Szeged melletti Öthalomban minden készen áll a másfél éves építkezési munkák megkezdéséhez. A több szempontból egyedülálló intézet építése a tervek szerint idén ősszel indul el, és várhatóan 2015-re épül fel a mintegy 25 ezer négyzetméternyi területű épület.

A szegedi ELI lézeres kutatóközpont az építési engedélyezési eljárás során 2012. december 18-án megkapta az útépítési engedélyt, 2012. december 20-án pedig az épületekre vonatkozó építési engedélyt – tájékoztatta a Szeged24-et Medve Anita, a projekt sajtófelelőse.

A 24 400 négyzetméter alapterületű kutatóközpont épületei nemcsak a lézerberendezéseknek, a másodlagos sugárforrásoknak, a cél- és kísérleti területeknek, a lézeres előkészítő és egyéb speciális laboratóriumoknak, valamint az elektromos, mechanikai és optikai műhelyeknek adnak majd helyet, hanem elegendő területet biztosítanak a mintegy 150 kutató és adminisztrációs tevékenységet folytató munkatárs irodáinak, a szemináriumi- és tárgyalótermeknek, a könyvtárnak és a szociális helyiségeknek is.

A csúcstechnológiát képviselő kutatási berendezések épületrészeinek tervezésekor speciális műszaki feltételeknek kellett megfelelni, elsősorban a rezgésvédelem, a termikus stabilitás, a relatív páratartalom, a tisztaterek és a sugárvédelem tekintetében – idézte a közlemény Lehrner Lórántot, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját.
Az ELI lézeres kutatóközpont építése a tervek szerint idén ősszel kezdődik, és várhatóan 2015-re készülnek el a lézerberendezéseknek, kutatóközpontnak és irodáknak helyet adó épületek. A nagyberuházás első fázisában erre – 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrásból – 37 milliárd forint fordítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik