Belföld

Leslie hazatérne – magyarokat hódítana, de magyarul lámpalázas

Phill Collins és Mándoki László (Leslie Mandoki) (Phill Collins és Mándoki László (Leslie Mandoki))
Phill Collins és Mándoki László (Leslie Mandoki) (Phill Collins és Mándoki László (Leslie Mandoki))

Leslie Mandoki (Mándoki László) a közrádió reggeli műsorában azt mondta: pályája újabb állomása lehet a magyar közönség meghódítása.

Még szállodában lakik, amikor hazatér Magyarországra, de megígérte a gyermekeinek, hogy hamarosan lesz egy pesti lakása – mondta a zenész a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Mandoki felidézte, hogy amikor elhagyta az országot, egy németországi menekülttáborban azt kérdezték tőle, mit szeretne csinálni, ő azt válaszolta, hogy olyan világsztárokkal játszana, mint Al di Meola.

Ez mára megvalósult, világsztárok kérik fel zenei rendezésre, Angela Merkel német kancellár pedig már másodszor bízza meg azzal, hogy alakítsa ki kampánya zenei arculatát. A magyar közönség meghódítása pályája újabb állomása lehet. Ez gyönyörű feladat, csupán az okoz lámpalázat, hogy magyarul kell megszólalnom – mondta Leslie Mandoki, aki elárulta azt is, hogy a legutóbbi MüPa-koncertre két dalát is lefordította magyarra.

„Én mindig egy idealista, álmodozó srác voltam. És még mindig azt csinálom, amit 16 éves koromban” – vallotta. A zenész azt is megjegyezte, hogy a világon egyedül Magyarországon nem ismerik fel az emberek. Mandoki hozzátette azt is, hogy az utóbbi másfél évben egyre többször érzi, hogy tennie kell Magyarországért.

Hamarosan egyébként ismét világsztárokkal lép fel az az általa vezetett supergroup, a Man Doki Soulmates, amely augusztus 19-én a siófoki Szabadtéri Színpadon ad műsort a Nagyon Balaton programsorozat keretében. A fellépők között lesz Bobby Kimball, a Toto egykori frontembere, Chris Thompson, a Manfred Mann’s Earth Band énekes-gitárosa, Randy Brecker dzsessztrombitás, aki az elmúlt évtizedekben Jaco Pastorious, George Benson és Lou Reed zenekarában játszott, és Siófokra jön Bill Evans szaxofonos is, aki egykor Miles Davis, Herbie Hancock és John McLaughlin partnere volt.

A Németországban élő zenész, producer Leslie Mandoki (Mándoki László) fiatal, tehetséges dzsesszdobosként 1975-ben hagyta el Magyarországot a később sikeres hollywoodi rajzfilmessé váló Csupó Gáborral és a máig vele zenélő Szűcs Lászlóval együtt. A nemzetközi ismertséget a Dschingis Khan együttes és dal hozta meg számára, amellyel 1979-ben negyedik lett az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A zenész januárban a Heti Válasznak azt mondta: a magyar országimázs erősítésére és az Orbán-kormány támogatására hozta supergroupja huszadik születésnapi koncertjét Budapestre. “Mélyen tiszteletben tartom, hogy a magyarok kétharmada egy pártra bízta a kormányzást, mélyen tiszteletben tartom Orbán Viktor hazafiságát. A távolba látó képességét, a bátorságát, amivel szembeszáll a látszólag egyszerű, populáris megoldásokkal. És hogy felvette a harcot a jobb- és a baloldali szélsőségekkel” – nyilatkozzt akkor Leslie Mandoki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik