Belföld

Biciklivel a zebrán – meglestük a vásárhelyieket

Az egyik leggyakoribb szabálysértés kerékpárosoknál a zebrán való áthajtás. A város több forgalmas pontján figyeltük meg a biciklistákat – voltak, akik még akkor is leszálltak, ha nem jött semmi, de sokan körbenézés nélkül áttekertek a gyalogátkelőn. Utóbbiért akár 50.000 forintos bírság is kiszabható.

Zebrán tilos kerékpárral áthaladni – ez bizony sok nyűgöt okoz a biciklistáknak. Elvesztik a tempót, le kell szállni, utána újra fel… valóban nem kellemes, de így szabályos. A Tóalj és a Kaszap utcai körforgalmaknál, valamint a Kálvin János téri zebráknál szobroztunk szerdán a kora esti órákban. Arra voltunk kíváncsiak, hányan cselekszenek a fentiek szerint. Megfigyeléseink pozitív mércét mutattak, többen voltak azok, akik szabályosan, kerékpárjukat áttolva haladtak át a zebrán. Ám akadtak szabálytalankodók is szép számmal – a legtöbben legalább veszélyhelyzetet nem okozva, gondos körbenézés után, ha nem jött jármű tekertek át a túloldalra.

Érdemes viszont ezzel is vigyázni; megkerestük Szőke Tamást, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság főhadnagyát, aki elmondta, ezért ötezertől ötvenezer forintig terjedő bírság szabható ki. Ugyanennyi járhat, ha valaki kivilágítatlanul közlekedik az esti órákban. Utóbbi kettő számít a legjellemzőbb kerékpáros szabálysértésnek, ezeket a rendőrség folyamatosan ellenőrzi – mondta a főhadnagy.

Fontos tudni ezek mellett, hogy a zéró tolerancia megszűnése nem enged korlátlan szabadságot az alkoholfogyasztó kerékpárosoknak. Szőke Tamástól megtudtuk, hogy ha nem főúton közlekedve vérünkben 0,25 mg (ez körülbelül egy üveg sör) feletti alkoholtartalom van, az harminc vagy hatvanezer forintos bírságot vonhat maga után.

Főúton egyáltalán nem lehet ittasan kerékpárral haladni – itt 0-0,25 mg között is 5-től ötvenezerig terjedhet a bírság. Egy hétköznapi példát említve, ha valaki három üveg sör után teker haza bicikliúton, az már szabálysértés. Ha belefúj a szondába, azt harmincezer forintja bánhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik