Belföld

A Csongrád megyei kistelepülések egyharmadán nincs patika

Patika(2)(960x640)(1).jpg (Patika)
Patika(2)(960x640)(1).jpg (Patika)

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége, amely hazai patikapiac hetedét működteti, azt tapasztalja, hogy a magyarországi patikaszektor súlyos gondokkal küzd és a jelenlegi környezetben a gyógyszertárak működtetése nem fenntartható, ezért számuk folyamatosan csökken. Az új gyógyszertár-tulajdonlási szabályok legnagyobb vesztesei a vidéki kispatikák lehetnek. Csongrád megyében jelenleg a kistelepülések egyharmadán nincs patika.

Az Országgyűlés által a közelmúltban megszavazott törvénymódosítás értelmében a gyógyszerészeknek 2017. január 1-jéig többségi tulajdonnal kell rendelkezniük a magyarországi gyógyszertárakban – írja közleményében a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége.

Az új szabályozás értelmében, azokon a 2000 főnél népesebb településeken, ahol csak egy patika van, az állam a gyógyszerészeket megelőzve is többségi tulajdonossá válhat, így biztosítva a gyógyszerellátást. A törvénymódosítás azonban nem foglalkozik a 2000 fős vagy kisebb lélekszámú településekkel. Így amennyiben ezeken a településeken nem valósul meg 2017. január 1-jéig a gyógyszerészi többségi tulajdon, vagy a jövőben a tulajdonos gyógyszerész nyugdíjba megy, és nem talál vevőt a patikájára, ezek a kispatikák be kell, hogy zárjanak, ami jelentősen megnehezítheti a kistelepüléseken élők gyógyszerhez jutását.

Csongrád megyében 2012 júniusában 53 településen 132 patika működött, azóta néggyel csökkent a gyógyszertárak száma (51 településen128 gyógyszertár). A megyében jelenleg a települések 15%-án nincs patika.

A megyében a 2000 fő alatti kistelepülések 1/3-án nincs ma gyógyszertár. A képet árnyalja, hogy a kistelepülési patikák nagy része (közel fele) rövidebb nyitvatartással üzemelő fiókgyógyszertár.

A népességszámot figyelembe véve a 2000 fő alatti kistelepüléseken közel 7 ezren nem férnek hozzá a gyógyszertári ellátáshoz közvetlen lakóhelyükön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik