Belföld

Tizenöt tonna dinnyét semmisítettek meg

dinnye (dinnye)
dinnye (dinnye)

A bizonytalan eredetű gyümölcsöt nem ehette meg senki. Meg is bírságolták a csaló árusokat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) júliusban 271 esetben dinnyeszállítmányt, 308 tonna árut ellenőrzött. E mennyiség harmadánál találtak kifogásolnivalót, főleg jelölési problémát. 15,4 tonna dinnyét meg is semmisítettek, és összesen 10 millió forint bírságot szabtak ki a szabálytalan kereskedőkre.

Nemcsak a nagybani piacokat, hanem a felvásárló telepeket, az áruházláncokat és az utak mellett árusítókat is ellenőrzték és fogják is még szeptember végéig. A cél, hogy rossz minőségű, kétes eredetű áru ne kerülhessen a magyar piacra.

A szaktárca szerint szeretnék elkerülni, hogy más országokból, például a Románáiból vagy a Macedóniából érkező árut átcsomagolva magyarként áruljanak. 

10 százalék haszonnal

Egy hektár dinnyeföldön a termelés költsége 1,5 millió forint. Egy hektáron általában 30-50 tonna dinnyét lehet termelni, de szuperintenzív technológia alkalmazásával a dinnyetermés akár a 100 tonnát is meghaladhatja. A termelők például az exportra szánt dinnyéért tavaly 30-35 forintot kaptak kilónként, míg az idén 45-48 forintot. A termelő nyeresége a múlt évben 10 százalék körül alakult, és várhatóan az idén is 10 százalék körül lesz, mert az aszály miatt valószínűleg kevesebb lesz hektáronkénti termés. A legtöbb gazda a nyereséget a korábban elmaradt fejlesztések pótlására fordítja – hangzott el a Nébih tájékoztatóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik