Belföld

Rákkeltő anyag a gyerekjátékokban

Gyerekjáték (gyerekjáték)
Gyerekjáték (gyerekjáték)

A fogyasztóvédők játékbabák, lövedékes játékok és fürdőjátékok ellenőrzésekor találtak tiltott lágyítószereket a termékek egy részében.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) közölte, hogy a vizsgált játékbabák 50 százaléka, a  lövedékes játékok 80 százaléka, míg a 3 év alatti gyermekeknek szánt fürdőjátékok 20 százaléka bizonyult veszélyesnek. Ezekben a tiltott lágyítószer az uniós határérték akár több százszorosát is meghaladta.

Nehezíti a helyzetet, hogy ezen anyag jelenléte nem látszik a termékeken, kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal mutathatóak ki. Az NFH ellenőrizte a lézeres mutatópálcákat is 2013. május 20. és június 14. között, a laboratóriumi vizsgálat megállapította, a 12 termékből 10 túllépte a megengedett 1 milliwatt teljesítményt, a nem biztonságos lézer pointereknél elrendelték a forgalomból történő kivonást, visszahívást.

A hatóság arra hívta fel közleményében a figyelmet, hogy az 1 milliwattnál nagyobb teljesítményű lézermutató szemkárosító hatású, vakságot is okozhat, a nem megfelelő lézer pointerek használata a gyerekek esetében még nagyobb kockázatot rejt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik