Belföld

A teljes életmű mutatkozik be

A 60. Őszi Tárlat legjelentősebb kísérőrendezvénye lesz idén Vásárhelyen a Szalay Ferenc festőművész életművét bemutató kiállítás a Tornyai János Múzeumban.

Az idén januárban elhunyt Szalay Ferenc (1931-2013) festőművész munkássága előtt tisztelgő életmű kiállítás nyílik augusztus 25-én Hódmezővásárhelyen, a Tornyaiban. A tárlat rendezőinek nem titkolt célja, hogy a Vásárhelyi Iskola meghatározó alakja végre megkapja azt a szakmai méltatást és elismerést, amely a hatvanas-hetvenes években a kortárs magyar mezőnyben betöltött szerepe alapján megilletné. A kiállítás tematikáját Nagy Imre igazgató és Tóth Károly művészettörténész a táralt kurátora mutatta be.

Szalay Ferenc 1931-ben született Mosonmagyaróváron. 1956-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol Papp Gyula, Pór Bertalan és Szőnyi István voltak a mesterei. Ekkor költözött Hódmezővásárhelyre. A vásárhelyi festőiskola kimagasló alakjának munkásságát Derkovits-ösztöndíjjal, Tornyai-plakettel, Munkácsy-díjjal, Koszta József-plakettel, római ösztöndíjjal, valamint az Érdemes Művész címmel ismerték el művészpályájának évtizedei folyamán. Az ezredfordulón Mártély község, valamint Hódmezővásárhely díszpolgárává választotta. Szalay Ferenc életének 82. évében, 2013. január 22-én hunyt el.

Alkotói munkássága ezer szállal kötődött az Alföldhöz és az itt élők mindennapjaihoz. Legmeghatározóbb korszakának, az 1960-as és 1970-es években készült művei drámai erővel ábrázolják a magyar parasztság sorsában és életvitelében bekövetkezett változásokat. Tóth Károly elmondta az emeleti termek a művész életútjának jelentősebb állomásait, korszakait mutatják be. külön teremben mutatják be a kezdeti korszak műveit, csakúgy mint a parasztság hanyatlását feldolgozó képeket, valamint az ikonikus illetve a legkésőbbi festményeket.

A középpontban kapott helyet az Aratás kezdete című festmény, mely a tárlat címét is adja. A kiállításhoz rengeteg helyről kaptak, kértek műveket, ám hogy még teljesebb legyen a tárlat, még kérik, aki rendelkezik Szalay művel, jelentkezzen a múzeumnál. A tárlat megnyitójára egy katalógus kibocsátását is tervezik. A kiállítás augusztus 25 és november 10 között lesz látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik