Belföld

Zsóry FC kontra éhező gyerekek

Parlamenti irományháború lett a a Zsóry Futball Club állami támogatásából. A PM Orbán Viktort kérdezte arról, miért kivételesen sikeres, kormányzati támogatásra érdemes a csapat.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) két képviselője a kormányfőtől – mint a magyar futball kiváló ismerőjétől – várt választ arra, mért kapott a struktúraváltási alapból 400 millió forintot az NB1-be most először feljutott csapat, miközben a legutóbbi szezonban az Eger azért nem tudott hazai meccseket játszani, mert standionja nem felelt meg az első osztályú meccs megrendezéséhez szükséges előírásoknak, tehát a probléma nem új keletű.

Szabó Tímea és Szilágyi Péter arra kérte a miniszterelnököt, sorolja fel szakmai, közpolitikai indokait. Emlékeztettek arra, hogy miközben idén 15,9 milliárd forintot fordít az állam focira, nincs minden iskolában tornaterem, a gyermekek 10 százaléka éhezik hazánkban, „136 ezer gyermek pedig alultáplált”. 2011-ben a gyermekek 52%-át veszélyeztette a szegénység és társadalmi kirekesztettség, a három és több gyermeket nevelőknél tavaly a szegénységi ráta 21%-ról 41%-ra nőtt.

Orbán Viktor helyett az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára adott tájékoztatást, főnöke, Balog Zoltán nevében és megbízásából. Doncsev András tudatta: a kormány sportpolitikája 2010 óta kiszámítható és következetes. Ez vonatkozik a Mezőkövesd-Zsóry SE kifogásolt támogatására is.

„Az elmúlt 3 év kormányzati döntéseivel, így a sportirányítási rendszer és a sportfinanszírozás átalakításával, a sportcélú adókedvezmény-rendszer bevezetésével, a sportlétesítmények fejlesztésével és a sport támogatásának jelentős mértékű növelésével” hozzájárultak hazánk sportsikereihez. A mindennapos testnevelés bevezetése gyermekeinket, a jövő generációját egészséges, mozgásgazdag életvitelre neveli – írta az államtitkár, aki szerint kiszélesítették a rendszeres testmozgást végzők táborát, így „előreléptünk a sportoló nemzetté válás útján”.

Az ellenzékiek által feltett kérdések közül több megválaszolatlan maradt, hiszen a független képviselők a miniszterelnököt egyebek mellett arról is kérdezték:

• Nem tartja-e szokatlannak, hogy a kormány a költségvetés tartalékainak rovására egy kiemelkedően sikeres csapatot támogat?
• Mely sikerkritériumoknak felelt meg a Mezőkövesd Zsóry Futball Club, amivel kiérdemelte a 400 milliós támogatást?
• Miért fontosabb kivételes támogatásban részesíteni az említett klubot, mint fellépni az egyre aggasztóbb mértéket öltő gyermekszegénység ellen?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik