Belföld

Rogán Antal szökőkútját siratja

A Belváros polgármestere felelőtlen és figyelmetlen magatartásról beszél. A németek pedig humanitárius botrányról. Mindenkinek a víz hiányzik.

Szomorú, de határozott közleményt adott ki Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere. Kedd este ugyanis egy tűzoltóautó – egy téves riasztás miatt – behajtott a Szabadság térre, majd, amikor megpróbált visszafordulni, akkor „ráment a Szabadság téri szökőkútra, amelyben emiatt  többmilliós kár keletkezett”.

Fotó: Kummer János

A  műszaki vizsgálat  még zajlik, de annyi már kiderült, hogy megsérült a burkolat, 40 darab  mozgásérzékelő és 70 darab kőelem ment tönkre.

„A szökőkút évek óta a Belváros  egyik  különleges  látványossága.  Rengetegen  látogatják,  egész nyáron  gyerekek  és  felnőttek  ezrei próbálják ki a talajjal egy szintben lévő  burkolatból  kitörő  vízsugarak speciális működését. Egy tűzoltóautót vezető   sofőr  felelőtlen  és  figyelmetlen  magatartásának  következtében elképzelhető, hogy a rendkívüli kánikulában egész nyáron nem üzemelhet majd a szökőkút. A  pénteki napra egyeztetést  kezdeményezek a tűzoltóság vezetőségével arról, hogy olyan szabályrendszert alakítsanak ki, amellyel ilyen nem fordulhat elő többet” – dörögte Rogán Antal.

Közben Claudia Roth, a német ellenzéki Zöldek társelnöke a Hamburger Morgenpost című lapnak nyilatkozva az ózdi vízkorlátozásról úgy vélekedett, hogy a fideszes vezetésű település romák lakta negyedeiben a vízszolgáltatás leállítása “a perzselő nyárban humanitárius botrány és a kisebbség elleni erőszak, ami méltatlan a demokráciához és szembeszegül az emberiességgel”.

A politikus a hamburgi lap szerdai beszámolója szerint hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a Fidesz vezetése alatt “nyíltan lábbal tiporják az emberi jogokat”, és ezzel egy európai uniós tagállam “kormánypártja nyíltan megkérdőjelezi az EU értékeit”.


Fotó: MTI /  Vajda János

Az Ózdon történtek “életveszélyes állami rasszizmust” jelentenek – mondta Claudia Roth. A német Zöldek “világos állásfoglalást várnak az Európai Bizottságtól” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik