Belföld

Porgy és Bess: Drog, gyilkosság, szerelem

A szenvedélyek operája a Porgy és Bess, a gospel és a jazz fekete, szenvedélyes nyelvén. Tegnap
kezdték a próbákat a tengerentúli énekesek a Dóm téren.

A házasságnak vége lehet, a szenvedélynek nem
Susan Williams- Finch rendezőnő és a Crownt alakító Stephen Finch házassága véget ért, de a Porgy és Besshez ezer szállal kötődnek mindketten. 21 évvel ezelőtt, egy étteremben beszéltek először a darabról, akkor egyikőjük sem gondolta, hogy ennyi éven át fogják játszani. Stephen Finch többször alakította az évek során Porgyt, most nem csupán a gonosz Crown-t alakítja, de ex- feleség mellett rendezőasszisztensként is közreműködik. Susan Williams – Finch pedig nem csupán rendezi a darabot, de a jelmezeket is ő tervezte.

Megpróbáltatások
Gershwin operája önmagában is különleges a gospel, jazz és az opera szerkezet keveredésével. Az egyik énekesnő szerint nekik, mármint feketéknek könnyebb elénekelni. Egy biztos, hogy pusztán beszédhangjuktól is megborzonghatunk. Mit fognak művelni a színpadon? Bár hosszú évek óta stabil csapattal viszik a hátukon a darabot, mégis kihívást jelenthet a Dóm tér óriási, szabadtéri színpada és természetesen a tomboló hőség.

Hátborzongató sztori, hátborzongató hangokkal és zenével
Peter Klein producer is beleszeretett a darabba, ha nem így lett volna, akkor ma nem láthatnánk az operát a Living Arts Inc. társulatának feldolgozásában. Gershwint, DuBose Heyward regénye ragadta meg annyira, hogy személyes tapasztalatok gyűjtéséhez maga utazott Dél-Karolinába, sőt a hírhedt Kittivah szigetére is elutazott. A szenvedélyek operáját a szenvedélyek hozták létre, s tartják máig életben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik