Belföld

Kimagasló első félévi eredmény a Rábánál

24.hu
24.hu

2013. 08. 07. 09:10

Kimagaslóan jó eredménnyel zárta idei első félévét a Rába Járműipari Holding Nyrt., csoportszintű üzemi eredménye abszolút csúcs, a 2012. évi hasonló időszakhoz képest 400 százalékkal, 2,007 milliárd forintra nőtt - áll a társaság kedden publikált gyorsjelentéséről kiadott sajtóközleményben.

Csoportszinten az első félévben 1,918 milliárd forint nettó nyereséget ért el a Rába a tavalyi év hasonló időszakának 159 milliójával szemben. A 3,107 milliárdos csoportszintű EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 109,6 százalékos javulás az előző év azonos időszakához képest.

Eközben az idei év során a cég 3 milliárd forinttal, 10,4 milliárd forintra csökkentette nettó hitelállományát.

A Rába-csoport árbevétele mindeközben 11,8 százalékkal, 23,724 milliárd forintra bővült. A bővülés ezúttal is az exportpiacokon elért sikereknek köszönhető, ahol összességében 23 százalékkal nőttek a társaság eladásai.

Hangsúlyozzák: a most közzétett üzleti teljesítmény értékét emeli az a tény, hogy a társaság mindezt a piacok gyenge aktivitása és kedvezőtlen növekedési trendek mellett érte el. Az eredményeket a Rába üzleti stratégiájának tulajdonítják, amely szerint a vevőkapcsolatokban és az értékláncban egyre magasabb szinteket megcélozva, magas hozzáadott-értékű termékeket állít elő a társaság.

A gyorsjelentés szerint a fejlődés hajtóereje immár hagyományosan a Rába exportbevételeinek 80 százalékát hozó futóműüzletág volt, amelynek üzemi eredménye 1,642 milliárd forinttal, csaknem a hatszorosára növekedett, míg az árbevétele 20,4 százalékkal 17,5 milliárd forintra ugrott.

Eközben a stratégiai üzletágba irányított jelentős kutatási-fejlesztési befektetéseknek köszönhetően a társaság komplex termékei mára eredményt termelnek. A járműüzletág árbevételének 18,2 százalékos csökkenésével egyidejűleg az alkatrészüzletág növekedést könyvelt el valamennyi eredménysorán 2013 első hat hónapjában. Árbevétele 12,1 százalékkal volt magasabb a 2012 hasonló időszakához mérten, üzemi eredménye, a duplájára emelkedve, 165 millió forintot ért el – írják.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.