Belföld

Földöntúli béke a mártélyi erdőkben

Az augusztusi kánikulában talán sokan nem vágynak egy fülledt erdőbe, azonban a mártélyi holtág tanösvényei meglepően hűs sétára csábítanak késő délutánonként. Galéria.

A Bodnár Bertalan Oktatóközpont sarkától induló leghosszabb tanösvény csaknem végig árnyas fák alatt vezet. Bár a sűrűben alig jár a szél, mégis kellemesen hűvös az idő egy kora esti sétához, még nagy melegben is.

Alkonyatkor magukhoz térnek a madarak is, de hangos csivitelést ekkor sem hallhatunk, a fürdőzők zsivaja pedig belevész a rengetegbe, különösen csendes ilyenkor az erdő.

Az irtás ellenére szúnyogokkal bőven összefuthatunk, vigyünk ellenük valami csodaszert. Az ingoványhoz érve már szinte jól esik kimenni a napra, ácsorogni a deszka-ösvényen és felfedezni az itt terjengő ezerféle illatot.

A Tisza közelében kicsit felpezsdül az élet, a zsilip előtt bakcsó lesi a kishalat, a felszínen pedig az idei ívás eredményeire vadásznak a balinok is. Kis türelemmel szép rablások tanúi lehetünk.

A holtág és az üdülőövezet központjában már sokkal aktívabb élet folyik. Több vendéglátó egységnél is lehet hűsölni, de a mólók is kedveltek napozás céljából. A parton pedig mindig sok horgász vár a jó szerencsére, mi még olyat is láttunk, hogy a horgász az úszót, a horgászt meg két macska leste.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik