Belföld

Bér- és nyugdíjkáosz

orvos(2)(960x640).jpg (orvos, )
orvos(2)(960x640).jpg (orvos, )

Bár július óta nem kaphatnak egyszerre nyugdíjat és fizetést a közszféra dolgozói, a munkát választók egy részének kérelmét még mindig nem dolgozták fel – írja a Népszava.

A lap szerint így nem tudni, pontosan hányan szeretnének továbbra is dolgozni. Arra sincs válasz, mi van azokkal, akik abban reménykednek, hogy szükség van rájuk a munkahelyükön, így lemondtak a nyugdíjukról, miközben kiderülhet, hogy nem támogatják a kérelmüket. Azt sem tudni, mekkora az elmaradás, mert arról sincs összesítés, hogy a különböző ágazatokban, az oktatás vagy az egészségügy területén hány munkavállalóval lesz majd kevesebb.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) tájékoztatása szerint a tárcánál és az államtitkárságokon a március 31-ig beérkezett adatokat dolgozták fel eddig, az azóta érkezettek igények feldolgozása folyamatban van.

Doncsev András, az EMMI parlamenti államtitkára múlt héten Pál Béla szocialista képviselő írásbeli kérdésére azt válaszolta, az úgynevezett kettős ellátás tilalmának hatálya alá tartozó egészségügyi dolgozók jövedelemkiegészítésre jogosultak. Ennek biztosítására a munkáltatók támogatást igényelhetnek, a júliusig beérkezett összes igénylést elbírálták. A Népszava szerint kérdés azonban, mi alapján érkeztek be a munkáltatói igények, azokat hogyan bírálták el, ha a minisztériumban a legutolsó adat március végi, a többit pedig még nem dolgozták fel.

A számok vélhetően napról napra változnak, legalábbis ezt bizonyítja, hogy az EMMI szerint a továbbfoglalkoztatási kérelmek száma az egészségügyben 1906, a támogatott kérelem 1848, a nem támogatott kérelem pedig 58. Doncsev András pénteken azt mondta, mostanáig 1888 ember továbbfoglalkoztatását támogatták az egészségügyben, 497 kérelem elbírálását pedig még nem fejezték be. Vélhetően más területen is hasonlóan kaotikus a helyzet.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke gondnak nevezte, hogy az oktatás területén, aki tehette, elment nyugdíjba. Az ő helyükre viszont nem vehet fel senkit az iskola, hiszen a kormány így döntött. A legnagyobb baj tehát az, hogy a nyugdíjba vonulók álláshelyét megszüntetik, így szinte biztos, hogy nem lesz minden szakra elég oktató, és az is egyértelmű, hogy a pályakezdők nem tudnak majd elhelyezkedni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik